Читај ми!

Стефановић: Решен напад на декана ФПН-а

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао да је полиција за два дана решила напад на декана ФПН-а. Одбацио је наводе посланице ДС-а Александре Јерков да полиција врло селективно реагује у случајевима вербалног и физичког насиља.

"Полиција је веома професионално реаговала у свим случајевима откада сам министар унутрашњих послова. Јавност је сведок да се сви случајеви убистава, покушаја убистава и тешких кривичних дела правовремено откривају, а грађанима се достављају информације о извршиоцима и инспираторима", рекао је Стефановић Танјугу.

Говорећи о пребијању декана Факултета политичкиг наука, Стефановић је истакао да је полиција ухапсила два извршиоца и два помагача, од којих једна особа има 15 извршених тешких кривичних дела, због основане сумње да су напали професора Илију Вујачића.

"Они су признали дело које им се ставља на терет, а полиција у сарадњи са тужилаштвом истражује позадину овог напада", рекао је Стефановић и подсетио да је полиција за два дана решила цео случај, као и да поседује доказе у овом поступку.

Ухапшени су Н.П.(1994) и један седамнаестогодишњи малолетник. Малолетник је саслушан у присуству родитеља и браниоца по службеној дужности и против њега ће бити поднета кривична пријава у редовном поступку. За исто кривично дело Н.П. је приведен дежурном заменику Другог основног јавног тужилаштва, саопштава МУП.

Раније су ухапшени В.М. (1993) и У.М.(1993)  који су  такође приведени на саслушање дежурном заменику Другог основног јавног тужилаштва.

Стефановић је нагласио да је полиција потпуно професионално и неселективно поступила у овом, али и у другим случајевима у Србији.

"Обавестио бих посланицу Александру Јерков да њени наводи нису тачни ни у случају председника општинског одбора ДС у Алексинцу Бобана Ранђеловића, као ни у пребијању активиста ДС у Врбасу", нагласио је министар.

Наводећи да је Ранђеловић најпре поправио ауто код механичара, да би потом полицији пријавио тај случај и додао да је одлука тужиоца била да се не врши увиђај, јер је квар отклоњен, већ да се поднесе пријава за оштећење туђе ствари.

"Када је реч о случају пребијања активиста ДС у Врбасу, полиција је расветлила и тај случај и тужилаштву је проследила извештај на даље поступање", појаснио је Стефановић.

Министар је истакао да му је жао што посланици Демократске странке не желе да се присете времена кад су веома селективно приступали правди, као рецимо у случају убиства Ранка Панића.

"Није им било битно зато што Панић није био припадник њихове странке и што није делио вредности са њима. Није им било важно да пронађу његове убице, али ни убице Славка Ћурувије", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, нису желели да ухапсе ни Дарка Шарића, нити да истраже позадину деловања Драгослава Космајца, као да нису желели да испитају ни корупционашке афере везане за пословање Развојне банке Војводине, Галенике, Универзал банке.

Стефановић је подсетио да полиција, откако је он на њеном челу, ухапсила Горана Перчевића због основане сумње да је од Универзал банке узео 34 кредита који не могу бити враћени.

"Ухапили смо и Космајца, као и председника Привредне коморе Београда и директора Уније послодаваца Србије. Штета у свим тим случајевима мери се у милијардама динара", објашњава Стефановић.

"Селективни приступ док је ДС био на власти"

Нажалост, додаје министар, у времену када је Демократска странка била апсолутно свемогућа власт у Србији и држала све конце безбедносних служби, полиције, Тужилатва и судова, ниједан од ових случајева није угледао истрагу.

"То је селективни приступ. За разлику од ДС, код нас не постоји селекција. И као што је јавност могла да види, апсолутно све истраге имају епилог, а они који су извршили кривична дела завршавају пред судовима", навео је министар.

Стефановић је указао да полиција није у могућности да свако кривично дело спречи, али о вољи државе да свако дело реши најбоље говори брзина којом се извршиоци проналазе и приводе правди.

"То показује разлику у односу на 90-те године, али и 2000-те када су пљачкашке приватизације довеле до општег сиромаштва чије последице беде трпимо и данас", закључио је министар полиције.

Јерков је раније данас питала министра унутрашњих послова да ли држава ради на откривању организатора и наручиоца напада на декана Факулетета политичких наука Илију Вујачића.

Посланица ДС-а је на седници Скупштине Србије у оквиру посланичких питања навела да постоји сумња да је напад организован истакавши да је питање ко стоји иза напада веома важно, јер је реч о свеукупној безбедности у земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи