Читај ми!

Троје деце страдало у пожару

Троје деце старости пет, седам и девет година страдало је у пожару иза насеља Др Иванa Рибарa на Новом Београду. Мајка страдале деце у притвору.

Несрећну вест потврдио је начелник Управе за ванредне ситуације у Београду Раде Милошевић, наводећи да је изгорела је барака величине 20 квадратних метара, саграђена од картона и дрвених дасака.

Милошевић је додао да су на лице места стигла два возила са осам ватрогасаца, али да је "већ све било завршено с обзиром на градњу саме бараке".

Милошевић је објаснио да је реч о делу иза насеља Др Иванa Рибарa у правцу канала Галовица, узводно уз Саву.

Страдала су три детета старости пет, седам и девет година, изјавила је портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура.

Несрећа се догодила у један час после поноћи.

Мајка настрадале деце Живана Станковић (37), ухапшена је и на предлог Трећег основног тужилаштва у Београду, а судија за претходни поступак одредио јој је притвор до 30 дана.

Она се терети за тешко дело против опште сигурности за које је запрећена казна од једне до осам година затвора, рекао је Танјугу тужилац Трећег основног тужилаштва у Београду, Борис Паловић.

Јанковић: Несрећа је морала да се избегне

Заштитник грађана Саша Јанковић, као и сваки пут када страдају деца, у саопштењу подсећа да није довољно изражавати тугу, већ да се морамо упитати да ли се несрећа могла и морала избећи.

"Медијски извештаји кажу да се пожар десио у картонској кући и да је последица запаљене свеће која је, у 21. веку, у главном граду европске Србије, децу требало да осветли и загреје", пише у саопштењу.

"Трагедија је још једна болна опомена о положају Рома у неформалним насељима која вапи за конкретним мерама на унапређењу услова становања и живота те најрањивије групе људи у Србији", наводи Јанковић.

Заштитник грађана у саопштењу истиче да је само упорним и искреним мерама државе и локалне заједнице могуће деци обезбедити безбедније окружење, а родитељима омогућити да испуне своје родитељске дужности.

Нечињење и игнорисање нехуманих услова живота значи и велики део одговорности државе и локалне заједнице за сваку несрећу која се деси, па и ову, наводи се у саопштењу заштитника грађана.

Породица била збринута у Алексинцу

Породица погинуле деце није пријављена у Београду већ у Алексинцу, те није ни могла да користи права или услуге социјалне заштите у Београду, изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Јасмина Ивановић.

Та породица је ипак, као и многе друге у неформалном насељу у Улици др Ивана Рибара, долазила у Београд да би се бавила сезонским пословима, а током зиме се враћала у свој град. У породици је још двоје деце, од којих једно има годину и по дана.

Надлежни центар за социјални рад - Одељење Нови Београд већ је предузео све мере из своје надлежности, прикупио податке о породици од Центра за социјални рад у Алексинцу, и у току је поступак хитне процене потреба и осигурања њихове безбедности.

Секретарка за социјалну заштиту је истакла да ће, уколико се утврди да има пропуста у родитељском функционисању, бити предузете одговарајуће мере према родитељима те деце, у складу са законом.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи