Читај ми!

ФХП: Србија одговорна за тортуру над Бошњацима из Жепе

Апелациони суд у Београду преиначио је пресуду Првог основног суда и правоснажно утврдио одговорност Републике Србије за тортуру и нечовечно поступање припадника МУП-а над Бошњацима из Жепе, Енесом Богиловићем и Мушаном Џебом, заточенима у логору Шљивовица у Чајетини.

Апелациони суд обавезао је државу да жртвама исплати одштету у укупном износу од 600.000 динара, саопштио је Фонд за хуманитарно право (ФХП), преноси Танјуг.

"Иако досуђени износи одштете не могу представљати правичну накнаду жртвама, правоснажна судска оцена третмана заробљених Бошњака у логору Шљивовица од стране припадника МУП-а представља прво институционално признање недела почињених над Бошњацима у логорима Шљивовица и Митрово Поље", наводи се у саопштењу.

Апелациони суд је утврдио да су Енес Богиловић и Мушан Џебо у августу 1995. године са групом Бошњака преко Дрине пребегли у Србију, где су се предали припадницима Војске Југославије.

Сви Бошњаци подељени су у две групе, а Богиловић и Џебо су одведени у "центар" који је формиран 1. августа 1995. године и који се налазио у Бранешком Пољу (Шљивовица), у радничким баракама ГП "Планум".

По евиденцији Међународног комитета Црвеног крста коју је суд прихватио као доказ, Богиловић је ослобођен 29. јануара 1996. године, а Џебо 6. децембра 1995. године.

У логору су били изложени тортури и нечовечном поступању припадника МУП-а, а полицајци су их тукли палицама, гранама, гуменим цевима, гашене су им цигарете по телу.

Према оцени Апелационог суда, "понашање чувара у Центру у Бранешком Пољу према тужиоцима, али и према осталим лицима која су тамо боравила, тешко да се може приписати понашању које је достојно појединца".

ФХП је у име Богиловића и Џеба покренуо поступак за накнаду нематеријалне штете против Републике Србије у новембру 2007. године, а прва првостепена пресуда којом су одбијени тужбени захтеви донета је 2010. године, након 10 одржаних рочишта.

Апелациони суд је по жалби ФХП-а вратио предмет на поновно суђење како би се допунио доказни поступак, а Први основни суд је у јуну 2012. године, након спроведеног поступка у којем није поступио по налозима Апелационог суда, донео истоветну пресуду на коју је ФХП изјавио жалбу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи