Мајор ослобођен оптужбе за погибију кадета

Виши суд у Јагодини одбацио је оптужни предлог против мајора Винка Жнидаршича, осумњиченог за непредузимање мера за обезбеђење војне јединице током несреће на Пасуљанским ливадама 2012. године. Коначну одлуку о случају донеће Апелациони суд у Крагујевцу.

Заменик вишег јавног тужиоца у Јагодини Миомир Васић је за агенцију Бета рекао да је таква одлука судије Вишег суда "невиђена брука и скандал".

"Нама није јасно како је до тога дошло. Јуче смо уложили жалбу Апелационом суду у Крагујевцу и сад чекамо одговор. Надамо се да ће стићи у најкраћем року", рекао је Васић.

Тужилац се нада да ће Апелациони суд одбити одлуку по којој се оптужни предлог против мајора Жнидаршича одбија.

"Очекујемо 99 одсто да ће ова одлука бити укинута и да ће суђење ипак бити одржано. Погинуло је двоје кадета, а да нико из Војске није крив, та одлука је ван памети", рекао је Васић.

Тужилац је исказао и незадовољство због тога што су оптужни предлози за четворицу бивших кадета М. К. из Хајдучице код Пландишта, Н. Г. из Прњавора, М. М. из Алексинца и С. М. из Новог Сада, који се сумњиче да су извршили тешко дело против опште сигурности, пребачени у надлежност Основног суда у Деспотовцу.

"Ван памети је и раздвојити један јединствени догађај. Треба на једном месту изнети све доказе", оценио је заменик вишег јавног тужиоца у Јагодини.

Крајем априла 2013. године урађена је реконструкција несреће на војном полигону Пасуљанске ливаде коју су радили вештаци судске медицине са ВМА и Војног института.

Несрећа се догодила 18. јуна 2012. године на припремама за војну вежбу "Дипломац 2012", када су од гелера гранате погинули кадети Војне академије Филип Милојевић (24) из Горње Трнаве код Тополе и Милина Милетић (23) из Горњег Милановца, а још седморо је повређено.

Како је након несреће саопштило Тужилаштво, сумња се да су кадети Н. Г. и М. М. приликом ископавања земље са једне хумке, у непосредној близини места извођења вежбе, пронашли испаљену, а неексплодирану гранату калибра 30 милиметара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи