Читај ми!

Шеховац: ВРС није пуцала на цивиле

Пред Хашким трибуналом, настављено је суђењу бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, после четворонедељне летње паузе. Исказ је дао Горан Шеховац, који је 32. од 300 најављених сведока Младићеве одбране.

Сведок Шеховац, који је тада, као oсамнаестогодишњак, био припадник војне полиције Илиџанске бригаде ВРС, негирао је да је његова јединица икада добила наређење да терорише цивиле у Сарајеву, преноси Бета.

Тврдио је и да никада није чуо да снајперисти ВРС пуцају на цивиле у граду, већ да су муслимански снајперисти гађали становништво српских четврти.

Сведок је оповргавао и навод оптужнице да ВРС није пропуштала хуманитарне конвоје у Сарајево. Рекао је да је лично 1993. године учествовао у откривању велике количине "НАТО муниције" у једном конвоју Унпрофора са аеродрома "Бутмир".

У писаној изјави, уведеној у спис, Шеховац је тврдио и да је Армија БиХ на сарајевском ратишту "цивиле на којима је био експлозив" истурала на линије фронта ка српским положајима, те да је његов отац спасио њих неколико.

Током унакрсног испитивања, тужилац је цитирао документе Унпрофора о томе да ВРС спречава улазак хуманитарних пошиљки у Сарајево, на шта је Шеховац узвратио да то можда није било могуће због "ратних дејстава" која су трајала.

Следећег сведока одбране, Младићеви адвокати извешће пред судије сутра.

На почетку данашњег заседања, главни бранилац Бранко Лукић је оштро одбацио примедбе расправног већа, изречене пре летње паузе крајем јула, да су искази сведока одбране често нерелевантни за оптужбе, уопштени, да се понављају, као и да је проблематична њихова доказна вредност.

Лукић је тврдио да судије тиме Младићу "ограничавају право на одбрану" и "мењају правила усред суђења, на штету одбране".

Тврдећи да се у оптужници, као учесници у удруженом злочиначком подухвату, означавају "сви босански Срби старији од 16 година", Лукић је оценио да, стога, не може бити сведока који нису битни за процес.

Младићев бранилац оценио је да је "цинично и неправично" оптуживати одбрану која нема ни довољно новца, ни довољно времена, ни довољно адвоката.

Расправно веће председавајућег Алфонса Орија није коментарисало Лукићеве речи.

Процес ће се убудуће, на препоруку лекара због Младићевог здравственог стања, одвијати четири дана недељно. Петак ће, како је саопштио судија Ори, бити слободан дан, пошто су лекари током недавног прегледа оптуженог, утврдили да му је потребно више одмора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи