Читај ми!

Рудница, предаја тела жртава

Председник комисије за нестале особе Владе Србије Вељко Одаловић потврдио је у Рудници код Рашке да је на тој локацији до сада пронађено 46 посмртних остатака косовких Албанаца.

Првих 16 тела која су идентификована биће предата у 13 часова Еулексу, а не породицама на административном прелазу Мердаре.

Вељко Одаловић је рекао да је идентификација посмртних остатака обављена у Тузли и да су, у међувремену, пристигли резултати за још 24 тела, која ће ускоро бити предата породицама.

"Укупно је пронађено 46 тела, али смо пронашли и неке остатке које нисмо могли да повежемо са тим телима, тако да је могуће да ће се тај број повећати. У последњој фази истраживања Руднице, претражене су две локације на оближњим падинама, али ништа није пронађено", рекао је Одаловић.

Председник владине Комисије за нестала лица рекао је да су у Рудници завршени сви радови и да на том локалитету више неће бити претраживања. 

Председник косовске Комисије за нестала лица Пренк Ђетај истакао је да они поседују информације о још неким местима која би могла бити потенцијалне масовне гробнице, али да ће о томе накнадно обавестити српске власти.

"Сумњамо да на овом простору има још неколико масовних гробница, али ћемо на основу комплетираних извештаја стручњака донети одлуку о даљем поступању", рекао је Ђетај.

Ђетај напомиње да је било неспоразума између српске и албанске стране, јер породице жртава ниву на време обавештене. 

"Породице нису биле обавештене и незадовољне су овим датумом. Ми смо тражили да се одложи овај датум, да то буде 26. или неки следећи дан следеће недеље. Међутим, нисмо се договорили, јер како каже председник београдске делегације, има наређење од судије, и не може да одложи, јер људи иду на одмор", каже Ђетај. 

Заменик тужиоца за ратне злочине Драгољуб Станковић потврдио је да се проверавају информације о постојању гробница на другим локацијама и да ће истраживање тих места зависити од доказа које прикупе.

"Истрагом ће бити утврђено под којим условима су људи страдали, да ли је реч о ратном злочину или не, како су тела превезена овде са првобитне локације. Наравно, ако се утврди да је реч о ратном злочину, радићемо на идентификацији и привођењу починиоца правди", рекао је Станковић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи