Читај ми!

Генерал Трифуновић ослобођен одговорности

Виши суд у Марибору правоснажно је ослободио генерала Владу Трифуновића одговорности за злочин над цивилима током интервенције ЈНА у Словенији јуна 1991. године. Истом пресудом, пуковнику бивше ЈНА Бериславу Попову укинута је осуђујућа пресуда.

Словеначки адвокат Горазд Фишер, који заступа Трифуновића, каже да је Виши суд у Марибору прихватио све аргументе првостепеног суда и оценио их као правилне.

Генерал бивше ЈНА Владо Трифуновић три пута је осуђиван за учешће у истом рату. За сада је и два пута ослобођен.

"Сада се осећам јако добро, само се питам зашто су ме толико гњавили и зашто су толико желели да ме осуде када су знали и пре да ја нисам ништа крив. У Хрватској имам пресуду већ од 93 године на 15 година за ратни злочин који ја нисам починио", каже Трифуновић.

Он се нада понављању суђења у Хрватској и ослобађајућој пресуди, трећој уз Београдску и Мариборску. Словеначки суд утврдио је да Трифуновић није крив за злочин над цивилима током интервенције ЈНА у Словенији, када је погинуо припадник словеначке Територијалне одбране.

У истој пресуди пуковнику бивше ЈНА Бериславу Попову укинута је осуђујућа пресуда и случај враћен првостепеном суду на ново суђење.

"Постојимо само ми непосредни извршиоци, који смо крварили борили се, као да је то био наш приватни рат. Ако неко после 22 године инсистИра да се то суди и да се донесу неке пресуде то не може другачије да се тумачи него да постоји нека политичка мотивација, јер су правници рекли овде и тамо, да ту нема никакве одговорности, поготову не ратни злочин", сматра Попов

Према ставу Тужилаштва, генерал Трифуновић је као претпостављени командант Вараждинског корпуса издао наређење пуковнику Попову, команданту касарне Калнички партизани у Вараждину, да у Словенији запоседне граничне прелазе са Аустријом преко Орможа, Љутомера до Горње Радгоне.

У сукобима са словеначким територијалцима погинула су петорица војника ЈНА, рањено их је 17, а заробљено 30. Тада је погинуо и један припадник словеначке Територијалне одбране.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи