Читај ми!

Власник "Елита интернационала" нуди нагодбу

Никола Лазић, власник фирме "Елита интернационал" који је оптужен за вишемилионску превару, понудио је тужилаштву споразум о признању кривице. Наредни главни претрес заказан је за 30. мај.

На почетку данашњег главног претреса, којем је присуствовало двадесетак оштећених, судско веће је одбацило захтев одбране за одлагањем почетка суђења, јавља Танјуг.

Одбрана је тврдила да је Лазић, приликом екстрадиције из Италије, дао сагласност на изручење за кривично дело преваре, а не и за, како је касније промењено у оптужници, кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Ипак, уместо главног претреса одржано је припремно рочиште, с обзиром да је бранилац окривљеног Лазића, адвокат Драган Субашић, поднео предлог о закључењу споразума о признању кривице.

Субашић је након одржаног рочишта пренео да се тужилаштво још није изјаснило о могућности закључења споразума о признању кривице његовог клијента.

"Имајући у виду карактер припремног рочишта где је јавност искључена, не могу да говорим о његовом садржају. Очекујемо да се разјасне спорне ситуације. У медијма и оптужници се појављује износ који је већи од 35 милиона евра, међутим одбрана сматра да се ради о десетоструко пута мањем износу", рекао је Субашић.

Он је додао да Лазић није присвојио новац "односно да их је ставио у џеп и нестао на Бахаме".

"Тај новац био је пласиран даље, али је због светске економске кризе дошло до пуцања система и немогућности враћања новца улагачима. Лазић је дао сагласност да не избегава суочење са правдом и да жели да покаже да није лопов", рекао је Субашић.

С друге стране један од оштећених Милован Радуловић оптужио је Лазића, као и поједине високе функционере из тадашњег Министарства финансија, да су 20 година "узимали новац од принуђених људи, углавном пензионера, сиротиње и избеглица".

"Очекујем да се коначно о оваквим стварима, које узнемиравају јавност и народ, догоди суд, а не мангупарија. Овде није у питању да се пресуди у ову или ону корист, већ да се пресуди у корист правде система и државе. Има да се врати људима њихов новац", рекао је Радуловић.

Наредни главни претрес заказан је за 30. мај, када ће бити познато да ли је постигнут договор о признању кривице.

Закључењем тог споразума са тужилаштвом, а са којим морају да се сложе и оштећени, оптужени се погађа да призна кривично дело за мању казну него што би добио када би се суђење одржало, док се истовремено избегава дуготрајни судски поступак.

Лазићу се на терет ставља кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, за коју је запрећена казна до 10 година затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи