Читај ми!

Радоњићу и Ромићу продужен притвор

Апелациони суд у Београду продужио је за још два месеца притвор двојици бивших припадника Државе безбедности Милану Радоњићу и Ратку Ромићу. Они су осумњичени за убиство новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999. године у Београду.

У саопштењу Апелационог суда се прецизира да им по овој одлуци притвор може трајати најдуже до 13. јуна. Разлози продужења притовра су опасност од бекства и утицања на сведоке, преноси Танјуг.

Радоњић и Ромић су ухапшени 13. јануара када је Тужилаштво за организовани криминал покренуло истрагу против њих као и против тадашњег шефа ДБ-а Радомира Марковића, и припадника службе Мирослава Курака.

Марковић је у затвору у Пожаревцу, а Курак није доступан правосудним органима и за њим је расписана међународна потерница.

Апелациони суд је указао да је Радоњићу и Ромићу продужио притвор јер и даље постоји опасност од бекства, као и да би могли ометати кривични поступак вршењем утицаја на сведоке.

Поред тога, према ставу суда, начин извршења дела и тежина последице су довеле до узнемирења јавности које може угрозити несметано и правично вођење кривичног поступка.

У прилог том закључку суд подсећа да је кривично дело извршено пре 15 година, да у међувремену нису били откривени извршиоци, затим да се ради о убиству новинара Славка Ћурувије које је по свом начину извршења свих протеклих година изазивало велику медијску пажњу, нарочито интензивирану последњих неколико месеци.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је је јуче да се истрага ближи крају, после чега ће бити донета одлука о оптужници.

Данас је 15 година од убиства оснивача, власника и уредника "Дневног телеграфа".

Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999. године, у јеку НАТО бомбардовања СР Југославије. Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици, у пролазу зграде у којој је живео и радио.

На власти у Србији је била коалиција СПС, ЈУЛ и СРС.

Радомир Марковић је ухапшен у фебруару 2001. године. Осуђен је на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПО у атентату на вођу СПО - Вука Драшковића на Ибарској магистрали, 3. октобра 1999. године.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушају убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осуђени на осам и седам година затвора, али је та пресуда укинута и наложено је ново суђење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи