Читај ми!

Шарић пред судом

Први пут пред судом у Београду у понедељак ће се појавити Дарко Шарић који се терети за шверц 5,7 тона кокаина. Шарић ће се, сходно законској процедури, изјаснити о кривици.

Нарко-бос Дарко Шарић, ухапшен 18. марта у заједничкој акцији Србије и Црне Горе, први пут ће се појавити у Специјалном суду у Београду где ће бити настављено суђење њему и припадницима његове криминалне групе који се терете за шверц 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу током 2008. и 2009. године.

Шарић ће се у понедељак, сходно законској процедури на главном претресу, изјаснити о кривици - да ли признаје кривично дело или не, а биће упитан и да ли је разумео шта му се ставља на терет по чак шест спојених оптужница у овом поступку.

Након тога суд ће му предочити његова права као окривљеног у поступку и позвати га да, ако жели, изложи одбрану у слободном излагању, а потом одговара на питања тужиоца, адвоката и оптужених и суда.

Шарићев адвокат Радослав Баћевић најавио је да ће његов клијент негирати кривицу и детаљно изложити одбрану.

Осим Шарића први пут ће се пред судом појавити један од оптужених његових сарадника за шверц кокаина из Бразила Никола Димитријевић звани Џони. Он је после три године скривања положио суду јемство од 200.000 евра за одбрану са слободе, а суд је деактивирао потерницу која је за њим била расписана.

Иако је по шест спојених оптужница оптужено укупно 39 чланова Шарићеве групе, на оптуженичкој клупи Специјалног суда наћи ће се, осим Шарића и Димитријевића свега 12 оптужених, пошто је још њих 15 у бекству, девет је признало кривицу, а тројица су добила статус сведока сарадника.

Сведоци сарадници у овом поступку су Радан Адамовић, Небојша Јоксовић и Драшко Вуковић. Они нису изузети из оптужења, иако им се на крају процеса не изриче казна, као "награда" за сарадњу у расветљавању кривичних дела.

Од подизања прве оптужнице у априлу 2010. године деветорица оптужених је правоснажно осуђено на основу споразума са Тужилаштвом за организовани криминал према којима су признали кривицу.

Споразуме о признању кривице с тужилаштвом су закључили Драган Лабудовић, Борис Лабан, Миодраг Александар, Мирко Миодраговић, Милош Пандрц, Никола Павловић, Дејан Рашић, Марко Воротовић и Милош Крповић.

Они су осуђени на казне од две године и девет месеци до десет и по година затвора, плаћање судских трошкова, а многима су трајно одузети станови, аутомобили и новац, чиме се у буџет слило више од милион евра.

Обједињено суђење Шарићевој групи

У априлу прошле године у Специјалном суду у Београду је кренуло обједињено суђење Шарићевој групи по шест оптужница због шверца више од укупно 5,7 тона кокаина из Латинске Америке у западну Европу.

У другом поступку Шарићу се суди због прања новца стеченог од трговине дрогом, који је убацивао у легалне токове српске привреде за време приватизације, а на оптуженичкој клупи су његови сарадници, махом привредници и адвокати преко којих је завршавао послове.

Дарку Шарићу и особама које су повезане са њим у протекле четири године одузето је низ некретнина, луксузних вила, кућа, станова, локала, пољопривредних добара, предузећа, хотела, аутомобила, као и сав пратећи инвентар.

Најтраженијем нарко-босу из Србије црногорског порекла, изгубио се траг у октобру 2009. током акције "Балкански ратник", која се одвијала истовремено у Уругвају и Београду и до сада му се судило у одсуству.

Годину дана касније ухапшен је и његов брат Душко Шарић коме се због кокаина и прања пара суди у Црној Гори.

Шарићева група почела је да се распада пре четири и по године након међународне акције "Балкански ратник", када је у уругвајској луци заплењено око 2,2 тоне кокаина, на јахти хрватског држављанина Анастазија Мартинчића, такође припадника Шарићеве екипе.

И поред свих оптужница, истрага се у овом случају и даље наставља, посебно у правцу веза тог клана са државним структурама у Србији.

У бекству су још Родољуб Радуловић звани Миша Банана, Горан Соковић, Марко Пандрц, Ненад Новаковић, Бошко Недић, Дарко Тошић, Дарко Газдић, Милован Миловац, Бојан Станојковић, Петар Обрадовић, Марко Рачић, Владимир Рачић, Михајло Ђоковић и Небојша Сретеновић. За њима је расписана Интерполова потерница.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи