Читај ми!

Документа о убиству Ђинђића нису у Хагу?

Трибунал у Хагу демантује наводе појединих медија да поседује документа у вези с атентатом на премијера Зорана Ђинђића. Јелко Кацин остаје при тврдњама да изван Србије постоји додатна документација о позадини атентата на Ђинђића. Министар Никола Селаковић поздравља "постојање било каквог доказа у вези са убиством покојног премијера".

Тврдње објављене у српским медијима о томе да Хашки трибунал поседује документа у вези са убиством премијера Зорана Ђинђића представљају спекулације, речено је Танјугу у суду у Хагу.

"Тврдње објављене у медијима у Србији о томе да Међународни суд поседује документа у вези с атентатом на Зорана Ђинђића представљају спекулације", рекла је портпаролка Трибунала Магдалена Спалинска.

Спалинска је подсетила да се рад Трибунала односи на кривично гоњење и пресуђивање за кривична дела геноцида, злочина против човечности и ратних злочина почињених током сукоба на подручју некадашње Југославије.

Београдски лист Данас пренео је, позивајући се на изворе у безбедносним круговима, да се додатна документација о политичкој позадини убиства премијера Ђинђића највероватније налазе у Хашком трибуналу, док је знатно мање извесно да је у поседу неке од бивших југословенских република или у некој од "старих чланица Европске уније".

Известилац ЕУ за Србију Јелко Кацин рекао је у недавном интервјуу новосадском Дневнику да је обавештен о томе да постоји додатна документација, изван Србије, у вези са позадином атентата на Ђинђића.

Кацин је данас у изјави Танјугу навео да остаје при тој тврдњи, али да не може да говори о детаљима.

"Био сам апсолутно јасан и први пут. У овом моменту потребно је рећи да документа о политичкој позадини убиства Зорана Ђинђића стоје на располагању и ако се органи Србије буду потрудили могу да их добију. То је све што сада могу да кажем. Не треба све тражити у Србији, нешто има и ван", испричао је Кацин.

Министар правде Никола Селаковић позитивно је оценио постојање било каквог доказа у вези са убиством покојног премијера Србије.

"Уколико постоје било каква документа, нови докази, било шта што може да промени досадашњи ток предистражних и истражних радњи и онога што је у јавности познато у вези са убиством Зорана Ђинђића - то је нешто до чега треба да дођемо путем међународно правне помоћи уколико се то налази у региону", рекао је данас Селаковић, апелујући да сви нови докази буду достављени правосудним органима Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару