Читај ми!

Приведен посланик СНС-а

Одређено задржавање до 48 сати председнику Извршног одбора "Универзал банке" Драгану Томићу, иначе посланику СНС-а и члану Главног одбора те странке. Томић и још четири особе приведене због сумње да су учествовали у малверзацијама са одобравањем кредита банке. Александар Вучић каже да партијске књижице неће никога заштитити.

Како сазнаје РТС, полиција је привела Драгана Томића, председника Извршног одбора "Универзал банке", члана Главног одбора Српске напредне странке и народног посланика.

Поред Томића, приведени су и чланови садашњег Извршног одбора "Универзал банке" Невена Белић и Драгољуб Перишић, бивша председница Извршног одбора банке Љиљана Стојановић и некадашњи члан тог тела Милован Пузовић.

Њима је одређено полицијско задржавање до 48 сати, после чега ће бити приведени тужиоцу, који ће одлучити о притвору до 30 дана.

Сумња се да су појединим фирмама одобравали кредите и поред негативног мишљења кредитног одбора, мимо прописане процедуре и без адекватних средстава обезбеђења и да је банка оштећена за више од пет милиона евра. Истрага се наставља.

Према речима Томићевог адвоката, он је на саслушању негирао све што му се стваља на терет. Тврдио је да су спорни кредити одобрени пре него што је он постављен за председника ИО банке и да је радио све како би наплатио дугове које су друге фирме имале према Универзал банци. Оценио је да је реч о непоштеном и незаконитом поступку.

Током саслушања се није позивао на посланички имунитет, али јесте у тренутку када му је саопштено да ће му бити уручено решење о задржавању до 48 сати.

У међувремену, Административни одбор Скупштине Србије предложиће парламенту да одобри одређивање притвора и вођење кривичног поступка против Драгана Томића.

Како је наведено, та одлука се доноси због "кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица по захтеву Вишег јавног тужилаштва у Београду".

Одбор је, такође, предложио Скупштини да размотри тај предлог одлуке по хитном поступку.

Томић је Шапчанин, по струци је дипломирани правник. Раније је обављао је дужност директора Републичке управе јавних прихода Шабац.

Народна банка Србије је 31. јануара одузела дозволу за рад "Универзал банци" уз образложење да се у претходном периоду финансијско стање банке знатно погоршало и да су угрожени ликвидност и континуитет пословања.

После одузимања дозволе за рад "Универзал банци", поједини медији су писали да је Томић незаконито, без адекватног покрића, одобравао вишемилионске кредите, пре свега компанијама "Фармаком МБ" из Шапца, "Интеркомерц" и "Беохемија", које су биле и водећи акционари те банке.

Адвокат Миљкан Карличић изјавио је за Први програм Радио Београда да је Томић демантовао сумње поводом којих је данас саслушан и додао да верује да нема основа за наставак истраге против његовог клијента.

Вучић: Партијске књижице неће никога заштитити

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић каже да је власт успела да заустави државни криминал и да ће морати да одговарају сви који су у то уплетени, а "партијске књижице их неће заштитити".

Вучић је рекао да је власт успела да заустави државни криминал и навео да је јутрос добио податке о случају "Универзал банке".

Напоменуо је да су, поред "Универзал банке" постојале још три: "Агробанка", "Привредна банка" и "Развојна банка Војводине" у којима су се кредити узимали без икаквих обезбеђења, а новац је одлазио на различите стране укључујући странке а да се притом ништа није ни правило, ни производило.

Губитак од те четири фирме је милијарду евра, прецизирао је Вучић.

Новац које су поједине фирме узимале није увек долазио до радника, нити је ишао за оно за шта је одобраван.

Вучић рекао да је и у овом случају новац узимао Ветеринарски завод и запитао да ли има нека банка из које су власник "Фармакома" Мирослав Богићевић, "Интерспида" Горан Перчевић и остали, узели кредите, а да није пропала и одговорио је да нема.

Како је рекао, и његове партијске колеге које су уплетене у ове случајеве мораће да одговарају и "у томе нема никакве филозофије, партијске књижице их неће заштитити".

"Урадили смо оно што је најгоре за оне који су на власти, али добро је за државу. Србија мора да постане нормална земља са здравом привредом", поручио је Вучић.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару