Читај ми!

Потврђене казне за насиље код Бајракли џамије

Једном од вођа навијачке групе "Алкатраз" Милошу Радисављевићу, његовом оцу Радету и Бојану Хрватину потврђене казне затвора због каменовања полицијског кордона који је обезбеђивао Бајракли џамију.

Апелациони суд у Београду потврдио је казне од по четири месеца затвора једном од вођа навијачке групе "Алкатраз" Милошу Радисављевићу, његовом оцу Радету и Бојану Хрватину, због каменовања полицијског кордона који је обезбеђивао београдску Бајракли џамију у ноћи између 17. и 18. марта 2004. године.

Суд је правоснажно ослободио оптужби Борисава Митрашевића, Стефана Радевића, Горана Митића и Николу Маринковића, док је укинуо ослобађајућу пресуду за Стефана Чубровића и Владана Броћића и наложио да се њима двојици суђење понови.

Први основни суд у Београду осудио је Радисављевиће и Хрватина за кривично дело учествовање у групи која врши насиље, односно јер су заједно са другим НН лицима, каменицама гађали полицајце заједно са другим НН лицима, пробили полицијски кордон на углу улица Краља Петра и Господар Јевремове.

Том приликом су тешко повређена два припадника МУП-а која су стајала у кордону.

Иако је овај судски поступак у медијима био познат као "паљење Бајракли џамије", оптужница никог од окривљених није теретила за паљење већ за кривично дело "учествовање у скупини која изврши насиље".

Током суђења београдски муфтија Јусуфспахић сведочио је у корист Радисављевића, тврдећи да они нису палили џамију већ да су помагали да се нереди спрече.

Радету Радисављевићу суд је пресудом опозвао ранију условну осуду од шест месеци затвора и изрекао му је јединствену казну (заједно са поменута четири месеца) од осам месеци затвора.

Хрватину је, такође, изрекао јединствену казну од 15 година затвора, јер је он раније правоснажно осуђен за убиство навијача у возу.

Током нереда који су избили након насиља над Србима демонстранти су пробили полицијски кордон, полупали су прозоре и инвентар, а затим запалили џамију.

Тужилаштво је средином маја прошле године одустало од кривичног гоњења још деветорице оптужених.

Оштећени - Исламска заједница упућена је на парницу ради остваривања накнаде штете, док је суд наложио да Радисављевићи плате судске трошкове.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару