Читај ми!

Случај Кертес, како је дошло до застаревања?

Тужилаштво најавило жалбу на пресуду Вишег суда да је застарела кривица за изношење државног новца на Кипар, за шта се терети Михаљ Кертес. Министар правде тражи да се провери ко је и како погрешио. Дело за које је Кертес оптужен застарева после десет година, у његовом случају 5. октобра 2010. године.

Пресуда Вишег суда да је кривица за изношење државног новца на Кипар, за које се терети Кертес застарела подигла је велику прашину. Тужилаштво је најавило жалбу на пресуду, а проверу ко је и зашто погрешио тражи министар правде Никола Селаковић.

Путања судског предмета у случају Михаљ Кертес компликованија је него путања изношења пара на Кипар.

Првостепена пресуда којом је Михаљ Кертес осуђен на осам година затвора донета је у децембру 2010. године.

Апелациони суд је две године касније смањио казну на шест и по година и потвдио пресуду.

Наредне године Врховни касациони суд укида пресуду и враћа Апелационом на поновно одлучивање, који је враћа првостепеном суду. Уз захтев да се провери да ли је дело застарело.

У новом суђењу које је почело у децембру 2013. а завршено јуче кривица се није доказивала, јер је утврђена застарелост. Виши суд се одмах огласио појашњењем - како је донета пресуда два и по месеца након што је предмет застарео.

"Приликом доношења првостепене пресуде 27. децембра 2010. године, суд је у оквиру чињеничног диспозитива утврдио да је окривљени нанео штету буџету тадашње Савезне Републике Југославије, у износу од преко милион и петсто хиљада динара", наведено је из Суда.

С обзиром да у пресуди не пише да је себи прибавио корист, осуђен је за основни облик злоупотребе за које је прописана казна до пет година, а такво дело застарева за десет. На ту одлуку тужилац није уложио жалбу.

Професор Правног факултета Милан Шкулић каже да свака странка, има право улагања жалбе и да то важи и за тужиоца и за функцију одбране. Међутим, каже да нема свака странка дужност да уложи жалбу.

"Тужилац по правилу улаже жалбу, поготово ако је незадовољан казном, али може се претпоставити да тужилац није сматрао да је казна неадекватна, па се није жалио", објашњава Шкулић.

У тексту оптужнице и пресуде пише да је утврђено да је Кертес неовлашћено - без правног основа, давао новац, поименице тачно утврђеним правним и физичким лицима, а пресизирани су износи и датуми примопредаје. Како пише у оптужници, тај новац Савезној управи царина ни буџету никада није враћен.

Да је Кертес осуђен за то дело, према кривичном закону - релативна застарелост могла би да наступи у року од 15, а апсолутна у року од 30 година од извршења.

О тренутку застаревања морао би да води рачуна судија који води поступак, и то док траје главни претрес, објашњавају правници.

"Али свако може да погреши, то је једно објашњење, друго је да се можда другачије рачунало време, судија може да има и другачије мишљење везано за рачуњање рокова. Али по правилу је то релативно једноставно, по правилу није тешко израчунати рокове и видети колико је времена прошло", каже Шкулић.

На ослобађајућу пресуду Тужилаштво је најавило жалбу. Рок је 15 дана од изрицања пресуде.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару