Читај ми!

Рашевић: Није било убистава у КПД Фоча

У Казнено-поправном дому Фоча током рата није убијен ниједан затвореник, а стражари их нису тукли и злостављали, рекао је бивши шеф обезбеђења у тој установи Митар Рашевић на суђењу Радовану Карађићу пред Трибуналом у Хагу.

Сведочећи у одбрану Радована Караџића на суђењу у Трибуналу у Хагу, бивши шеф обезбеђења у Казнено-поправном дому у Фочи Митар Рашевић изјавио је да у том затвору, током рата у БиХ, није био убијен ниједан затвореник, као и да их стражари нису тукли и злостављали.

Рашевић је недавно издржао казну од седам година затвора на коју га је Државни суд БиХ у Сарајеву осудио због злочина у КП дому Фоча. 

Као сведок Караџићеве одбране, Рашевић, међутим, није негирао злодела над затвореницима и "ратним војним заробљеницима", али је сугерисао да су за то били одговорни војни полицајци и други припадници Војске Републике Српске над којима он није имао контролу.

Караџић (68), бивши председник РС и врховни командант њених оружаних снага, оптужен је, између осталог, за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ. Фоча је, по оптужници, једна од седам општина у којој је тај прогон имао размере геноцида.

На питање тужитељке Хилдегард Ерц-Рецлаф да ли негира налаз из пресуде која му је изречена да су заробљеницима у фочанском затвору била ускраћена основна људска права, укључујући и право на живот, Рашевић је одговорио: "Ја ћу увек да оповргавам да су то учинили стражари... Ниједну информацију од заробљеника нисам имао да су их малтретирали професионални припадници службе страже,  да су то радили организовано и систематски".

Пошто је тужитељка из пресуда Рашевићу и другим званичницима КПД Фоча цитирала да су затварани, без икакве селекције, били цивили, који нису учествовали у борбама, од којих су многи били стари и болесни, сведок је узвратио да су Муслимани довођени и одвођени "по списку војне команде" и да он за то није био надлежан.

"Само команда војске одлучивала је ко ће бити затворен, а ко ће бити пуштен", рекао је Рашевић.

Рашевић није оповргавао налаз сарајевског суда, на који се позивала заступница оптужбе, да је "180 до 200" заробљених Муслимана било изведено из затвора у Фочи, наводно ради размене, и да им се после тога изгубио сваки траг. Тела многих касније су ексхумирана из масовних гробница у околини.

Сведок је, међутим, изјавио да је људе из КПД "одводила војска". "Одговорно тврдим да нико није убијен у кругу КП дома". нагласио је Рашевић, додајући да је "евидентно" да су затвореници били убијани ван тог затвора. Упитан да ли тврди да сведоци лажу да су убиства видели, тврдио је да они "то нису могли да виде".

Караџић који је се брани сам, данас је пред судије као сведока извео и Гојка Кличковића, бившег члана Главног одбора Српске демократске странке и двоструког послератног премијера РС. 

Личковић је сведочио да нико из вођства СДС "није заговарао етнички чисту српску државу".

Упутство врха СДС из децембра 1991. о формирању српских власти у општинама у којима су Срби већина, али и мањина, Кличковић је назвао "необавезујућим" и "неважним, по снази никаквим правним документом".

Тај документ, познат као "Варијанта А и Б", по Тужилаштву је био основа плана СДС за преузимање власти у општинама широм БиХ, који је спроведен с пролећа 1992. у циљу заокруживања територија које је врх СДС сматрао својим.

Кличковића ће сутра испитивати тужиоци. Оптужница Карадџића терети и за геноцид у Сребреници; терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце припадника мировних снага УН, 1992-95. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару