Читај ми!

За злочин код Бихаћа 10 година затвора

Због учествовања у убиству 18 цивила у Дуљцима код Бихаћа, 1992. године, Виши суд за ратне злочине у Београду осудио је Ђура Тадића, припадника некадашње ВРС, на 10 година затвора.

Одељење Вишег суда за ратне злочине осудило је данас припадника Рајиновачке чете Војске Републике Српске Ђура Тадића на 10 година затвора због учествовања у убиству 18 цивила у Дуљцима код Бихаћа, септембра 1992. године.

Тадић и саизвршиоци, коју су због тог злочина правоснажно осуђени, одговорни су за убиство 18 цивила који су 23. септембра 1992. године брали шљиве на радној обавези у Дуљцима, и тешко ранили једну особу.

Током суђења утврђено је да је Ђуро Тадић био у групи наоружаних људи који су у септембру 1992. дошли у место Дуљци у којем су мештани околних села брали шљиве.

У образложењу пресуде судија Мирјана Илић истиче да су осуђени пришли цивилима који су седели, или радили по околним воћњацима и испалили више рафала.

Када су видели да се неки од цивила скривају у штали на њу су бацили бомбу, а неке од жртава су убадали ножем. Тела убијених су ставили на гомилу и запалили, истиче се у образложењу пресуде.

У образложењу пресуде наведени су и искази сведока који су као мотив злочина навели освету због убиства српских војника међу којима је био и брат оптуженог Ђуре Тадића.

Поред оптуженог у овом злочину учествовало је још седам особа. Четворица су раније осуђена пред кантоналним судом у Бихаћу на основу споразума о признању кривице. Двојица су у међувремену преминула, а један је и даље у бекству.

Суд није прихватио одбрану оптуженог који је тврдио да је довезао остале учеснике до места злочина, али да није учествовао у убијању.

"Други су пребацили кривицу на мене, како би умањили своју. Ја нисам то починио, жалићемо се," истиче Тадић.

Српско тужилаштво за ратне злочине преузело је овај предмет од кантоналног суда у Бихаћу. Оптужени Ђуро Тадић захтевао је да му се суди у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару