Читај ми!

Још нема одговора на Ивановићеву жалбу

Три дана од истека рока за одговор на жалбу о притвору Оливера Ивановића, Апелациони суд у Приштини се још није огласио, каже његов бранилац Небојша Влајић. Жалићемо се надлежним институцијама, укључујући и ОЕБС, истиче Влајић.

Бранилац лидера ГИ "Србија, демократија, правда" (СДП) Оливера Ивановића Небојша Влајић рекао је да је недопустиво што је прошло више од три дана од истека рока за одговор Апелационог суда у Приштини на његову жалбу.

"Тако кратки рокови од 48 сати су законом одређени да би се права ухапшених лица штитила и да би могућност за погрешно одређивање притвора била сведена на најмању меру", рекао је Влајић на конференцији за новинаре у седишту странке.

Влајић је додао да Суд тако дугим неодлучивањем показује да му до људских права и закона није стало, јер би у противном одлучио раније.

"Ја ћу сачекати сутра да видим Оливера Ивановића у притвору и са њим ћу се договорити о даљим корацима. Оно што је сигурно је да ћемо написати најозбиљније притужбе свим надлежним органима на Косову, ОЕБС-у и свима којима будемо могли", рекао је адвокат.

Према његовим речима, изговори "да је викенд и да није могло да се одлучује - нису озбиљни".

"Закон не познаје нерадне дане и викенд, већ сваки ухапшени има право да се по његовој жалби реши у року од 48 сати, то је и суштина хитности у кривичним предметима који су притворске природе", објаснио је Небојиша Влајић.

"Измишљотине албанске штампе"

Оценио је да писање албанске штампе о кривици Ивановића представља најобичније спекулације и измишљотине.

"Против Оливера Ивановића не постоји никакав доказ и није могуће повезати га са догађајима за које је окривљен. Он те приче о својој наводној умешаности слуша већ 15 година и све време је овде, а на позив јавног тужиоца се одазвао да би се са спекулацијама, празним и лажним причама престало", истакао је Влајић.

Према његовим речима, "иако су те приче лажне оне су опасне, јер је Оливер Ивановић оптужен за најтежа кривична дела", писање штампе морали би да спрече судови на Косову који воде поступак, а пре свега Еулекс, јер то представља неовлашћено и незаконито мешање у рад правосуђа.

"У штампи на албанском језику се већ 15 година ствара убеђење да је Оливер Ивановић крив и по њиховм писању само је потребно да се састанемо и да му изрекнемо казну", подсетио је Влајић и додао да то "баца ружну слику на правосуђе којим руководи Еулекс, и да у земљама из којих долазе судије то писање не би било могуће".

Влајић је поновио да одлука о хапшењу Оливера Ивановића није донета у судници или у канцеларији тужиоца.

"Сигуран сам да су мотиви за његово хапшење политичке природе, он је ухапшен два дана пред истек рока за подношење кандидатуре за градоначелника северне Косовске Митровице и имао је намеру да се кандидује и на овим изборима победи", сматра Влајић.

Заменица председника ГИ СДП Ксенија Божовић рекла је да предизборна кампања још званично није почела и када буде почела биће усмерена на пуштање из притвора лидера Оливера Ивановића.

"Очекујемо од Владе Србије да нам помогне да Ивановић буде пуштен да се брани са слободе. Уколико буде супротно, ми ћемо наставити да радимо као да је он присутан, јер сматрамо да је то једини човек на овим просторима који тренутну ситуацију може да реши", рекла је Божовићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару