Читај ми!

Багзи сведочио о убиству Ћурувије

Дејан Миленковић звани Багзи сведочио у Тужилаштву за организовани криминал о убиству новинара Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

У Тужилаштву за организовани криминал данас је сведочио Дејана Миленковића звани Багзи, у оквиру истраге против осумњичених за убиство новинара и власника листа Телеграф Славка Ћурувије 11. априла 1999. године.

Он је испитан као сведок на околности убиства новинара Славка Ћурувије, рекао је тужилац Миљко Радисављевић за РТС.

"Сведок је у присуству осумњичених Милана Радоњића, Ратка Ромића, и бранилаца свих осумњичених изнео своја сазнања и одговарао на постављена питања", рекао је Радисављевић.

Миленковић је први сведок у тој истрази која је започела хапшењем двојице осумњичених 14. јануара.

Он је, иначе, сведок сарадник у процесима за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића и на суђењу "земунском клану" и о његовој безбедности брину се посебне јединице полиције. И током тих процеса причао је, поред осталог, и о својим сазнањима о убиству новинара.

Тужилаштво за организовани криминал води истрагу о убиству Ћурувије против тадашњег шефа Државне безбедности Радомира Марковића, шефа београдског центра ДБ-а Милана Радоњића, начелника Шестог одељења тог центра Ратка Ромића и припадника посебне службе обезбеђења у ДБ-у Мирослава Курака.

Радоњић и Ромић су ухапшени 14. јануара и налазе се у притвору, док Марковић у пожаревачком затвору издржава казну од 40 година. Курак је у бекству и за њим ће бити расписана потерница.

Према наредби за спровођење истраге, Марковић и Радоњић се терете као налогодавци, а Ромић и Курак као извршиоци убиства.

Кључни сведок у тој истрази је и некадашњи командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који у пожаревачком затвору издржава казну од 40 година затвора, као и још две особе чији идентитет није саопштен из безбедносних разлога.

Улемек је о убиству Ћурувије проговорио крајем прошле године и истражним органима дао податке који су помогли у расветљавању тог случаја.

Славко Ћурувија је убијен на Ускрс, 11. априла 1999, у јеку НАТО бомбардовања СР Југославије. Убиство је извршено око 17 часова у Београду, у Светогорској улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броја 35, где су се налазиле просторије маркетиншке службе Дневног телеграфа, а на четвртом спрату и стан у коме је Ћурувија живео.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару