Читај ми!

Младићеви јатаци чекају судију

Суђење јатацима Ратка Младића одложено до даљњег јер је предмет прешао у надлежност новооснованог Трећег основног суда у Београду и још није одређен поступајући судија.

Поновљено суђење оптуженима за помагање у скривању хашком оптуженику Ратку Младићу од 2002 до 2006. године опет се враћа на почетак и добија новог судију јер је тај предмет, сходно новој мрежи судова, 1. јануара прешао у надлежност новоформираног Трећег основног суда у Београду.

Суђење, које је било заказано за јуче и данас, за сада је одложено до даљњег, јер још није одређен поступајући судија, рекао је Танјугу бранилац првооптуженог Станка Ристића адвокат Немања Говедарица.

Ступањем на снагу Закона о организацији судова и јавних тужилаштава 1. јануара 2014. предмет је прешао из Првог основног суда у надлежност Трећег основног суда, па ће сходно томе бити предат рад и новом судији.

Адвокат Говедарица је указао да би, процес требало да крене испочетка с обзиром да ће га водити нови судија.

Говедарица очекује да се судија детаљно упозати с предметом, саслушати сведоке и извести све предложене доказе, као и да ће поново донети ослобађајућу пресуду.

Такође је изразио наду да ће у овом процесу суд успети да саслуша Младића.

Раније је Први основни суд у више наврата тражио од Хашког трибунала да му дозволи да видео линком саслуша Младића који се налази у притворској јединици тог трибунала у Шевенингену, али на то није добио позитиван одговор.

Поново на почетку 

Суђење Младићевим јатацима кренуло је испочетка 21. децембра 2011, после укидања првостепене пресуде којом су били ослобођени оптужби за скривање бившег врховног комаданта Војске Републике Српске од 2002. до 2006. године.

На оптуженичкој клупи су, махом, избеглице из БиХ и током првог суђења су сви, осим генерала Марка Лугоње, негирали да су помагали Младићу у скривању.

Оптужницом им је стављено на терет да су, у различитим периодима од 2002. до 2006. године, помагали Младићу да не буде откривен, иако су знали да је Међународни кривични суд за бившу Југославију издао налог за његово хапшење.

Као главни организатор јатака у оптужници је раније био означен официр Војске Републике Српске Јово Ђого, али је он у току процеса преминуо.

На оптуженичкој клупи је десеторо оптужених, који су крајем 2010. били ослобођени оптужби или је против њих одбијена оптужба због застарелости кривичног гоњења.

Укинутом пресудом, Станко Ристић, Љиљана Васковић, Борислав Ивановић и Предраг Ристић били су ослобођени оптужби да су помагали у скривању Младића, док је оптужба била одбијена против Саше Бадњара, Ратка Вучетића, Татјане Васковић Јањушевић, Бојана Васковића, Марка Лугоње и Благоја Говедарице.

Говедарица је правоснажно осуђен због недозвољеног држања оружја и експлозивних материја на шест месеци затвора, условно на две године.

Јатаци, који су крили Младића после 2006. до његовог хапшења, пет година касније, 26. маја 2011, склопили су споразум о признању кривице с Тужилаштвом за ратне злочине, на условне казне затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару