Читај ми!

Хоће ли "Гром" у коприве?

На тврдње председника Томислава Николића да цуре информације о полицијским акцијама, из МУП-а кажу да се време и место чувају у тајности, али да таква могућност постоји. Криминолози наводе да је тешко сачувати тајност акције у случајевима када је у њу укључен велики број људи.

Место и време о полицијским акцијама чувају се у тајности, али постоји могућност да информације ипак процуре, кажу у МУП-у на наводе председника Томислава Николића да су учинци акција "Гром" и "Гром један" мањи, јер неко обавештава шефове нарко-мафије да на време уклоне доказе. Тешко je сачувати тајност акције у случајевима када је у њу укључен велики број људи, истичу криминолози.

Одакле одлазе информације о полицијским акцијама и коме су наркодилери дражи од полиције, председник државе не открива. Јуче је позвао МУП, посебно Управу криминалистичке полиције, да борбу против нарко мафије спроводе боље и ефикасније, уз висок степен тајности, како би резултати били конкретни.

Приликом обиласка моста Земун-Борча, председник Николић је о цурењу информација одговорио: "Ајде данас да славимо мост, а сутра ћемо да тресемо полицију".

У Министарству унутрашњих послова последња два дана нема расположених да коментаришу председникове тврдње.

Инспектори који се боре против наркотика кажу да су само на територији Београда у последњих месец дана имали више од 500 заплена различитих врста дроге. Време и место акција увек држе у тајности, али постоји, кажу, могућност цурења информација.

"Када се акција спроводи морате да обавестите људе да рецимо дођу сутра ујутру у пола пет на посао. Ако неко на улици то чује, може ненамерно то да подели са својим пријатељима", каже Драган Ракић из Полицијске управа за Град Београд.

Истиче да није реч злонамерном цурењу информација, када неко из неке своје користи пласира информацију где не треба.

Праћење, претрес станова и привођење стотина осумњичених захтева ангажовање неколико пута већег броја полицајаца. У таквој ситуацији, кажу криминолози, тешко је сачувати тајност - посебно због тога што и криминалци не седе скрштених руку, већ покушавају да дођу до података из истраге.

Увек је у овако великим акцијама најслабија карика планирање, истиче криминолог Златко Николић.

Према његовим речима, планери су они који морају да предвиде и одлив информација и ефекте акције и трошкове. "Не можемо све да добијемо, али можемо што мање да изгубимо", додаје Николић.

Последња хапшења и претреси особа осумњичених за кријумчарење наркотика унела су панику међу нарко дилере који, кажу у полицији, покушавају да промене начин рада.

Од раније је примећено да увек кријумчаре мање количине наркотика, а и дилери са собом носе мање дроге, како би приликом евентуалног хапшења избегли већу казну.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару