Читај ми!

Убијен одборник у Косовској Митровици

Димитрије Јанићијевић, одборник СЛС-а у Скупштини општине Северна Митровица, убијен испред своје куће у северном делу Митровице. Мотиви и починилац убиства нису познати. Канцеларија за Косово и Метохију од Еулекса и међународне заједнице тражи да хитно расветле тај злочин.

Одборник у Скупштини општине Северна Митровица Димитрије Јанићијевић убијен је нешто после поноћи у северном делу Косовске Митровице, јавља дописник РТС-а.

Агенција Бета наводи да је у Јанићијевића, пошто је изашао из аутомобила, пуцало за сада непознато лице и испалило највероватније пет или шест метака из аутоматског оружја.

Његово тело је без знакова живота пребачено у митровичку болницу, а потом на обдукцију у Приштину.

Према речима директора Здравственог центра у Косовској Митровици др Милана Ивановића, Јанићијевић је имао вишеструке повреде и више од десет рана задобијених ватреним оружјем у пределу груди и стомака.

"Покушали смо реанимацију, која је трајала више од пола сата, али без успеха и његова смрт је званично констатована у 1.13", рекао је Ивановић за Танјуг.

Заменик регионалног директора косовске полиције Бесим Хоти каже да је случај окарактерисан као тешко убиство и да је, према прелиминарним резултатима истраге, жртва упуцана из пиштоља калибра 9 мм.

"Када је у питању мотив, ништа не искључујемо", рекао је Хоти и навео да се случај може повезати са неким догађајима из прошлости, пошто је раније регистровано неколико напада на Јанићијевића.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић каже да истрагу о убиству Димитрија Јанићијевића спроводи Еулексова Оперативна група за Митровицу заједно са косовском полицијом и Тужилаштвом.

"Они улажу све напоре у решавање овог случаја", рекла је Гудељевићева за Танјуг и апеловала на све који су били сведоци напада или поседују било какаве информације, да ступе у контакт са косовском полицијом или Еулексом.

Јанићијевић је био кандидат за градоначелника у Северној Митровици на претходним локалним изборима, на листи Самосталне либералне странке.

Увиђај су обавили припадници косовске полиције. Мотиви и починилац убиства засад нису познати.

Јанићијевић (35) је отац троје деце, а четврто је на путу.

Како јавља дописник РТС-а, ово убиство унело је нови немир међу становнике Косовске Митровице, након кратког безбедносног затишја после локалних избора.

Јанићијевић ће сутра бити сахрањен на гробљу у Рудару код Звечана, а поворка ће кренути из породичне куће у северној Косовској Митровици. 

Захтеви да се хитно открију починиоци

Канцеларија за Косово и Метохију најоштрије је осудила убиство Јанићијевића и од Еулекса и међународне заједнице затражила да хитно расветле тај злочин и виновнике приведу правди.

"Проналажење злочинаца је императив како би се грађанима Косовске Митровице и целе Покрајине обезбедила безбедност и сигурност", поручили су из Канцеларије.

Дан сахране убијеног Јанићијевића биће дан жалости у Косовској Митровици, одлучено је на ванредној седници Привременог органа те општине, који је најоштрије осудио убиство.

Убиство је осудио и министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин, истакавши да је то удар на живот и сигурност сваког житеља тог града, без обзира на националност, али и на дијалог Београда и Приштине.

"Не тражим од међународне заједнице само да пронађе починиоца овог гнусног акта, већ нудим и помоћ да се пронађе убица или убице", рекао је Вулин новинарима, додавши да ће Србија учинити све што је у њеној моћи како би допринела проналажењу одговорних.

Према његовим речима, убиство је напад на дијалог Београда и Приштине који је, како је подсетио, покренут управо зато да би људи на Косову и Метохији живели мирније.

Самостална либерална странка најоштрије осудила убиство страначког колеге и позвала надлежне да пронађу починиоце, а породици Димитрија Јанићијевића упутила је најискреније саучешће.

Грађанска иницијатива Српска најоштрије осуђује "подмукло" убиство Димитрија Јанићијевића и захтева хитну реакцију међународних органа.

Осуде стижу и из Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина. У саопштењу достављеном Танјугу наводи се да овакав чин може бити усмерен само у правцу стварања нестабилности и несигурности за српску заједницу на Косову и Метохији.

И известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин осудио је убиство Јанићијевића и позвао надлежне да приведу правди починиоце и налогодаваца овог злочина.

"Атентат на Димитрија Јанићијевића представља и пуцањ у владавину права на северу Косова од стране мале, криминалне групе која је масовно профитирала од правног вакуума који је тамо постајао низ година", истакао је Кацин.

Оценио је да позиција српске заједнице на Косову може бити само ослабљена оваквим актима насиља, који не могу угрозити примену априлског споразума и наставак процеса пуне нормализације односа Србије и Косова.

"Успостављање владавине права и нормалног живота на северу Косова за све грађане није заустављено овим трагичним чином", нагласио је Кацин.

Главна извршна службеница Административне канцеларије Северне Митровице Адријана Хоџић је, уз позив надлежнима да хитно открију и казне починиоце, оценила да је убиство Јанићијевића напад на мир и будућност грађана Северне Митровице.

Шеф мисије ОЕБС-а на Косову Жан-Клод Шлумберже осудио је ноћашње убиство, наводећи да је шокиран том вешћу.

Убиство су осудили и представници институција у Приштини и специјални изасланик Европске уније на Косову Самуел Жбогар.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару