Читај ми!

Двоје мртвих у судару код Шимановаца

Две особе погинуле, а 25 повређено, међу којима и петоро деце, у два ланчана судара код Шимановаца. У несрећи учествовало 38 возила. Сви повређени збринути у оближњим здравственим установама.

На ауто-путу у близини наплатне рампе код Шимановаца, због густе магле, догодила су се два ланчана судара у којима је учествовало 38 возила. Том приликом две особе су изгубиле живот, а 25 особа је повређено.

Мушкарац стар 35 година и жена старости око 30 година погинули су када је њихово возило ударило у шлепер. Обоје су српски држављани, који су радили у иностранству.

У Ургентни центар у Београду примљено је 16 особа, рекао је за РТС заменик директора Ургентног Центра Душан Јовановић. Шест особа је задржано на лечењу због тешких повреда док су остали, након што је утврђено да не захтевају болничко лечење, пуштени кући.

Према његовим речима, једној девојчици од четрнаест година ампутирана је потколеница.

Портпарол Београдске хитне помоћи Нада Мацура рекла је да су две екипе Хитне помоћи из Београда биле послате да помогну повређенима у несрећи.

У Ургентни центар у Београд превезена је четворочлана породица у којој су били девојчица од три и по и дечак од две године.

Деца нису тешко повређена и примљена су ради предострожности на посматрање, док су мајка и отац те деце задобили повреде носа и врата, рекла је Мацура.

Друга екипа Београдске хитне помоћи је пребацила у Ургентни центар две девојчице од 11 и осам година и једног мушкарца. Све троје имају повреде главе, рекла је Мацура.

Министарка здрвља Славица Ђукић Дејановић која је обишла повређене навела је да је у КБЦ Земун довезено девет повређених, да је шесторо задржано и да су урађене одговарајуће интервеницје.

Посебно је истакла велико залагање здравствених екипа које чине све да помогну поверђенима. Повређене је заједно са министарком обишао и државни секретар Владимир Ђукић.

У збрињавању повређених учествовале су екипе Хитне помоћи из Сремске Митровице, Руме, Пећинаца, Старе Пазове, Инђије и Београда, као и девет ватрогасних возила и 25 ватрогасаца.

Први ланчани судар догодио се око два километра пре рампе у Шимановцима, док се друга несрећа догодила око 200 метара према Пећинцима.

После шесточасовне обуставе, саобраћај на том делу пута је нормализован.

Место несреће обишли су министар саобраћаја Александар Антић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Вања Вукић и директор полиције Милорад Вељовић.

Антић је позвао возаче да буде више него опрезни у вожњи и истакао да ће надлежни државни органи учинити све да гужве на путевима кроз Србију буду што мање.

Антић је истакао да је ово ужасна трагедија у којој је, у условима изузетно густе магле и смањене видљивости, било више саобраћајних удеса на краткој дистанци.

Министар је подсетио да предстоје божићни и новогодишњи празници, да велики број људи из Западне Европе иде кроз Србију у Македонију, Бугарску, Грчку и Турску, тако да су на граничним прелазима и путевима велике гужве, што додатно појачава умор вожача.

Нагласио је да се улажу велики напори да би се скратиле процедуре приликом преласка наше границе и да су максимално појачана ангажовања људи на наплатним рампама.

Уредба владе о убрзању процедура и смањењу гужви

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да је договорено да влада донесе уредбу да се убрзају процедуре приликом преласка границе, како се не би стварале велике.

Поводом несреће код Шимановаца, Дачић је навео да је у разговару са првим потпредседником владе Александром Вучићем договорено да је потребнабржа реакција граничних служби, како би се избегле гужве и како би се то избацило као фактор за такве несреће.

Дачић је рекао да је потребно да надлежни утврде шта је прави узрок несреће, али је додао да су у периоду новогодишњих празника гужве на граничним прелазима уобичајене.

Према његовим речима, већ се ради на томе да тај проблем буде решен, али је додао да је већ стигло обавештење да се може очекивати још један такав талас, с обзиром на то да се на ауто-путу у околини Загреба створила километарска колона возила.

Према његовим речима, осим домаћих и страних путника, додатан проблем представљају и путници са Косова, који граничне прелазе у складу са договореним споразумом, прелазе по посебној процедури и уз одређена документа.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару