Соуза: Напредује истрага о трговини органима

Напредује истрага о трговини људским органима на Косову, изјавио портпарол специјалног истражног тима ЕУ Жоао Соуза. Циљ је да 2014. године буде подигнута оптужница против умешаних у трговину, ако буде било довољно аргумената, наводи приштински "Експрес".

Истрага о трговини људским органима на Косову напредује, изјавио је приштинском Експресу портпарол специјалног истражног тима ЕУ Жоао Соуза.

"Било би неприхватљиво да спекулишемо око могућих резултата истраге или о евентуалним правним механизмима који би могли да се формирају након окончања истраге", казао је Соуза.

Ова специјална истражна група ЕУ од 2011. године обавља истраге поводом тврдњи Савета Европе о трговини органима на Косову.

Извештај Швајцарца Дика Мартија, који је усвојила Европска комисија, помиње учешће највиших бивших руководилаца ОВК у трговини љдским органима, оружјем и дрогом, пише Експрес.

У том извештају именом се помињу косовски премијер Хашим Тачи, заменик председника Тачијеве Демократске партије Косова Кадри Весели, посланици ДПК Џавит Халити, Шаип Муја и Азем Суља.

"Као што смо потенцирали од самог старта, идентичне истраге су окончане после три године, тако да смо заинтересовани да окончамо свеобухватну истрагу криминалних тврдњи у овом случају", додао је он.

Ова тема је поменута током априла ове године, током једног заседања у Комитету спољних послова Представничког дома, где је представник Стејт департмента Џонатан Мур рекао да Клинт Вилијамсон (главни јавни тужилац специјалног истражног тима Еулекса) ради активно на том случају, а циљ је да 2014. буде подигнута оптужница ако буде било довољно аргумената, наводи Експрес.

"Успоставили смо веома добру сарадњу са званичном Приштином, Србијом и осталим земљама у региону, а и са земљама чланицама ЕУ и осталим релевантним међународним актерима око овог питања", казао је Соуза, преносе приштински медији. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару