Читај ми!

Стакић: Тешки злочини над несрбима у Приједору

Бивши лидер Срба у Приједору Миломир Стакић рекао на суђењу Радовану Караџићу да су над несрбима у тој општини 1992. почињени тешки злочини. Никада није постојао план да Приједор буде једнонационална, српска општина, рекао Стакић.

Сведочећи у одбрану Радована Караџића, бивши лидер Срба у Приједору Миломир Стакић потврдио је пред Хашким трибуналом да су над несрбима у тој општини 1992. почињени тешки злочини.

Стакић је, међутим, тврдио да у то време није знао за већину злочина над Муслиманима и Хрватима, те да није био "главни одговорни" за њихово почињење.

Рекао је и да никада није постојао план да Приједор буде једнонационална, српска општина, као и да никада није чуо Караџића да се залаже за депортацију несрпског становништва и стварање једнонационалне српске државе.

Трибунал је Стакића (50), који је био председник СО Приједор и локалног кризног штаба, 2006. правоснажно осудио на 40 година затвора због прогона, истребљења и убистава Муслимана и Хрвата у Приједору. На сведочење у процесу Караџићу, Стакић је доведен из Француске, где служи казну.

Стакић је посведочио да је 1992. знао за два масовна злочина над Муслиманима у општини Приједор - за убиство око 120 особа у логору Кератерм, 22. августа, и за стрељање око 200 мушкараца на Корићанским Стијенама на планини Влашић, 21. августа.

Стакић је изразио дубоко жаљење за све оно што је учињено његовим суграђанима у том периоду, али и назначио да у том тренутку није знао за те злочине.

Пре Стакића, Караџић је као сведока одбране пред судије извео пуковника ВРС Љубишу Беару, кога је Трибунал 2010. неправоснажно осудио на доживотни затвор, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници.

Већи део Беариног кратког сведочења био је затворен за јавност, пошто је он одбио да одговори на два Караџићева питања, како не би оптужио самог себе.

Караџић је Беару питао да ли га је икада усмено или писмено обавестио "да ће заробљеници из Сребренице бити стрељани; да се стрељају или да су стрељани", као и да ли је о томе икада написао или прочитао било какав документ.

У складу са правилима, судије су, потом, сведока обавезале да одговори на та питања, уз гаранцију да одговори неће бити употребљени против њега. Беара је одговорио, али иза затворених врата.

Караџићев правни саветник Питер Робинсон затим је затражио да се Беарини одговори објаве, будући да сведок није рекао ништа што би га оптуживало. Судије су узвратиле да ће о томе донети одлуку током унакрсног испитивања Беаре, које је заказано за 22. јануар идуће године.

Караџић ће одбрану пред Трибуналом наставити сутра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару