Младићева одбрана тражи изузеће двојице судија

Тврдећи да су пристрасни, на Младићеву штету, одбрана Ратка Младића тражи изузеће двојице чланова расправног већа - судија Алфонса Орија и Кристофа Флигеа. Одлуку о захтеву одбране требало би да донесе председник Трибунала Теодор Мерон или посебно веће које он именује.

Одбрана Ратка Младића затражила је од Трибунала у Хагу изузеће двојице чланова расправног већа - судија Алфонса Орија и Кристофа Флигеа, тврдећи да су пристрасни на Младићеву штету.

Бившем команданту Војске Републике Српске, Младићу, Трибунал суди по оптужници за геноцид у Сребреници; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида; терорисање становништва Сарајева и за узимање за таоце припаднике мировних снага УН, 1992-95.

Тужиоци су минуле недеље практично окончали доказни поступак, током којег су, од јула прошле године, извели 164 сведока. Младићева одбрана требало би да почне маја идуће године.

Изузеће председавајућег судије Орија, Младићеви браниоци Бранко Лукић и Миодраг Стојановић траже због пристрасности коју је, како тврде, Ори испољавао према оптуженом од почетка процеса.

Одбрана наводи да је судија Ори у спис уврстио исказе о Младићевим поверљивим разговорима са адвокатима у судници, током пауза у заседањима, иако је сам више пута оптуженог саветовао да се са браниоцима саветује током пауза, а не за време расправе.

Као знак пристрасности председавајућег судије, одбрана је издвојила и стална Оријева упозорења Младићу да током консултација са адвокатима током расправа, не говори сувише гласно. Сугеришући да Младић, због преживљених можданих удара, није у стању да контролише гласноћу говора, ни импулсивне реакције, браниоци тврде да судија Ори то не разуме и да је стога Младића више пута избацивао из суднице.

По одбрани, судија Ори је пристрасност испољио и тиме што се није освртао на захтеве одбране и лекара да се, због нарушеног здравственог стања оптуженог, смањи број радних дана са пет на четири.

Одбрана тврди да је судија Ори заинтересован да исход процеса Младићу потврди налазе из осуђујућих пресуда са ранијих суђења којим је председавао, попут поступака против генерала Станислава Галића и председника Скупштине РС Момчила Крајишника.

Иако је тај аргумент био одбијен заједно с првим захтевом одбране за изузеће судије Орија, на почетку суђења Младићу, одбрана је поновила и тврдњу да је председавајући судија пристрасан зато што је Холанђанин, а холандски батаљон Унпрофора је био директно умешан у збивања у Сребреници јула 1995.

Младићеви браниоци позвали су се и на недавну одлуку холандског суда да је Холандија одговорна за смрт тројице сребреничких Муслимана које је Унпрофор, по паду Сребренице, избацио из свог логора и предао српским снагама.

Истовремено, одбрана генерала Младића затражила је и изузеће немачког судије Флигеа, тврдећи да је он заинтересован да се на суђењу Младићу потврде налази из пресуде генералу Здравку Толимиру.

Веће којим је председавао судија Флиге осудило је ове године Толимира на доживотни затвор због геноцида у Сребреници. Толимир је јула 1995. био Младићев помоћник за обавештајно-безбедносне послове.

Одлуку о захтеву одбране за изузеће двојице судија Младићу требало би да донесе председник Трибунала Теодор Мерон или посебно веће које он именује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару