Читај ми!

Одбрана: Младић није могао да уклони паравојске

На суђењу Ратку Младићу у Хагу, одбрана тврдила да Младић није имао надлежност над војним правосуђем, као и да није имао моћ да уклони паравојске које су чиниле ратне злочине.

Одбрана Ратка Младића побијала је пред Хашким трибуналом исказ војног вештака оптужбе Рејноа Туненса да Младић, као командант Војске Републике Српске, током рата у БиХ није покренуо ниједну истрагу о ратним злочинима.

На питање Младићевог адвоката Дејана Иветића да ли су војни судови и тужилаштва били под надлежношћу Главног штаба ВРС, на чијем је челу био генерал Младић, Туненс је одговорио да је, по документима које је анализирао, војно правосуђе било потчињено врховном команданту оружаних снага РС Радовану Караџићу.

Сугестију да Младић није имао моћ да уклони паравојске које су чиниле ратне злочине, бранилац Иветић илустровао је документом којим је командант ВРС у јесен 1995. године тражио од Караџића и МУП-а РС да из Санског Моста опозове јединицу Жељка Ражнатовића Аркана, чији су припадници убили "лојалне Муслимане".

Вештак тужилаштва, међутим, није прихватио ту сугестију, наглашавајући да је "командант одговоран за све јединице у зони његове одговорности".

Туненс је исти одговор дао и на питање о Младићевој "команди и контроли" над бригадом специјалне полиције РС чији су припадници, по оптужници и ранијим пресудама, починили масакр над 1.000 Муслимана у селу Кравица код Братунца, два дана после пада Сребренице.

Генерала Младића (70) оптужница терети за геноцид над око 7.000 муслиманских мушкараца, у данима након што је ВРС 11. јула 1995. године заузела ту енклаву која је била под заштитом УН.

Као доказ да је Младић предводио напад на Сребреницу, Туненс се позивао на изјаву команданта бригаде специјалне полиције Љубомира Боровчанина да је Младић "лично командовао".

Боровчанина је Трибунал 2010. године осудио на 17 година затвора због помагања и подржавања злочина у Кравици. Боровчанин се на пресуду није жалио и тренутно издржава казну у Данској.

Одбрана је, приказујући документе, сугерисала и да генерал Младић није имао пуну контролу над дејствима артиљерије око Сарајева.

Туненс је протумачио да је генерал Младић сумњао да командант Сарајевско-романијског корпуса Драгомир Милошевић прима наређења и од врховног команданта Караџића и да је настојао да "то исправи".

Вештак оптужбе је, међутим, подвукао да није видео доказе да генерал Младић није имао команду и контролу над својим јединицама.

Оптужница Младића терети и за терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада, 1992-95. године.

Осврћући се на навод оптужнице да је ВРС у пролеће 1995. године узела припаднике Унпрофора за таоце и користила их као "живи штит" од напада НАТО, бранилац Иветић је сведока питао и да ли је пронашао доказе да се "Унпрофор ставио на страну муслиманских снага". Туненс је одговорио да није.

Свог последњег сведока против генерала Младића, тужиоци ће додатно испитивати у четвртак, 12. децембра.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у седам општина имао размере геноцида.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару