Читај ми!

Крађа угасила "Вечни пламен"

У крагујевачким Шумарицама са споменика "Вечни пламен слободе" испред музеја "21. октобар" украден је горионик. Ово је друга крађа горионика у последње две године.

Са споменика "Вечни пламен слободе" испред музеја "21. октобар" у  крагујевачким Шумарицама украден је ноћас горионик.

Однет је месингани део споменика тежак око 20 килограма, чија вредност на тржишту секундарних сировина не прелази неколико хиљада динара. За његово поновно изливање и постављање потребно је око стотину хиљада.

Директор музеја Златко Милојевић рекао је за РТС, да претпоставља, да је месингани горионик украден између два и пет часова, а случај је пријављен полицији. Додаје, да је велики проблем је што у Музеју не  постоји видео надзор, јер је то велика инвестиција за ту установу.

"За нас је то штета од стотину хиљада динара да се то поново направи. Највећа је ипак нематеријална штета која је притом догодила, јер један симбол мира и тежње ка вечитом миру и толернацији је нестао испред Музеја 21. октобар", рекао је Милојевић.

Да подсетимо, горионик посвећен миру и толеранцији био је украден и почетком децембра 2011. године. После неколико дана је пронађен, јер га је неко оставио испред музеја.

Горионик, који је дело крагујевачког вајара Драгана Ђорђевића, потпалио је некадашњи председник СФРЈ Јосип Броз Тито још 2. октобра 1978. године. Споменик је направљен у знак сећања на дан када су у Крагујевцу немачки фашисти 1941. године стрељали више хиљада грађана и ђака.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић најоштрије осуђује чин хулигана који су се, како је рекао, усудили да са светиње у Спомен парку Шумарице украду вечни пламен слободе.

"Као последица вандалског чина, штета причињена граду је немерљива, не у материјалном већ у моралном смислу, јер је реч о једном од симбола града Крагујевца. Очекујем од надлежних органа да починиоце овог срамног чина што пре открију и процесуирају", истиче Стевановић.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару