Читај ми!

Почело суђење Мишковићу

У Специјалном суду почело суђење власнику "Делте" Мирославу Мишковићу, који је оптужен да је, са још десет особа, оштетио предузећа за путеве за готово 17 милијарди динара, а државни буџет за 472 милиона динара. На оптуженичкој клупи су и власник "Мера инвеста" Марко Мишковић и власник "Нибенс групе" Мило Ђурашковић.

Суђење власнику "Делта холдинга" Мирославу Мишковићу, његовом сину Марку, власнику "Нибенс групе" Милу Ђурашковићу и осталим оптуженима,  почело је у Специјалном суду у Београду.

На почетку суђења тужилац је прочитао оптужницу која Мишковића са још десет особа терети да су од 2005. до 2010. године незаконитим извлачењем новца из путарских предузећа и утајом пореза оштетили путарска предузећа за 16,95 милијарди динара, а буџет за 472 милиона динара.

На више од 120 страна оптужнице описане су злоупотребе које се стављају на терет Миорославу МИшковићу и његовим сарадницима. Тужилаштво наводи да је сарадња власника "Делта холдинга" и Мила Ђурашковића почела 2005. када су формирали конзорцијум за купоовину Предузећа за путеве Београд.

Сарадњу су наставили, како се наводи, малверзацијама приликом продаје Предузећа за Путеве "Ниш". Тужилац тврди да су оптужени на незаконит начин два и по пута подигли вредност акција те фирме како би их касније продали.

Марко Мишковић и Мило Ђурашковић основали су два предузећа у које су као оснивачки улог унели акције ПЗП Ниш чија је вредност незаконито увећана. Током 2008. и 2009. године компанија Марка Мишковића продала је своје акције фирми Мила Ђурашковића за 25 милиона евра и тако остварила противправну имовинску корист, јер према мишљењу вештака, акције у том тренутку нису имале никакву вредност.

Новац за куповину акција Ђурашковић је обезбедио подизањем кредита. Гарант да ће новац бити враћен била су предузећа за путеве.

Због обавезе солидарних дужника да они врате кредит који је одобрен Ђурашковићевој Нибенс корпорацији и немогућности да остваре регресно право према том предузећу, дошло је најпре до трајне блокаде, а потом и покретања стечајних поступака и раскида уговора о приватизацији са предузећима за путеве. Због тога су те фирме претрпеле штету већу од 16 милијарди динара.

Специјално тужилаштво терети оптужене за злоупотребу положаја и пореску утају за шта је запрећено до 10 година затвора.

Мишковић негирао кривицу

Истичући да не разуме за шта је одговоран, Мирослав Мишковић је негирао оптужбе да је са сарадницима оштетио путарска предузећа за више милиона евра.

Према његовим речима, себе не може да препозна ни у једном делу оптужнице и не разуме зашто је оптужен.

Кривицу су, такође, одбацили и Ђурашковић, Марко Мишковић, као и остали оптужени.

Суђењу је присуствовала и делегација од пет страних посматрача, које је дошла на захтев Мишковићеве одбране.

Мишковићев адвокат Зденко Томановић рекао је за РТС да су посматрачи после рочишта констатовали да се суђење одвија на највишем нивоу.

У наставку суђења, које је заказано за сутра, планирано је да оптужени детаљно изнесу своје одбране, а тешко је проценити колико ће то трајати.

Према речима председника судског већа Владимира Вучинића, овај предмет већ сада има око 10.000 страна. У списима се, између осталог, налазе изјаве које су оптужени давали у истрази, а ту су бројна вештачења и уговори.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи