Читај ми!

Почело суђење за напад на Јовановића

Велибор Дуњић и Лео Петровић негирали су пред судом да су криви за напад на лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића. Њихови адвокати тврде да је оптужница правно неутемељена.

На суђењу оптуженима за напад на лидера Либерално демократске партије Чедомира Јовановића, вођа навијача Црвене звезде Велибор Дуњић и Лео Петровић негирали су кривицу.

Такође, Дуњићеви и Петровићеви адвокати су истакли да је оптужница правно неутемељена.

Тужилаштво их терети да су 17. априла у ресторану "Чарда", уочи ватерполо утакмице у Сегедину напали Јовановића, његову супругу и пријатеље од којих је један тешко повређен.

Првог дана суђења пред Вишим судом, оптужени нису износили своју одбрану, већ су истакли да остају при раније датим изјавама код истражног судије.

Сведочио је Чедомир Јовановић, који је испричао да га је при уласку у ресторан прво вербално напао Лео Петровић, који га је псовао и поручио му да напусти "Чарду".

Петровић је негирао оптужбе Јовановића и навео да му није псовао оца и мајку, као и да га је напао због изневерених обећања, јер је "веровао у њега" и с њим шетао 1995. и 1996. године.

После смиривања ситуације с Петровићем, лидер ЛДП-а је рекао да је уследио нови инцидент с Дуњићем.

"Стао је испред мене и тражио да напустим ресторан. Упитао сам га зашто бих то урадио, а он ми је одговорио због браће са Косова. Тада ми је стао на стопало, ухватио ме за руку и ударио у главу", рекао је Јовановић.

Према његовим речима, када је покушао да се одбрани, њега, његову супругу и пријатеље напале су друге особе које су биле у ресторану.

"Нисам видео да их је он позвао (друге особе), али је било јасно да се они познају", рекао је Јовановић и истакао да Петровић није учествовао у физичком обрачуну, као и да је тражио да се прекине туча када је схватио да познаје једног од нападнутих Јовановићевих пријатеља.

Оспоравање квалификације оптужнице 

Адвокати одбране, највећи део времена на суђењу посветили су оспоравању правне квалификације оптужнице.

Према оптужници, они се терете за кривично дело насилничко понашање на спортској приредби која је изазвала националну нетрпељивост засновану на дискриминаторском основу различитих политичких ставова. "Дело за које се терети нема благе везе ни са каквим спортом, нити спортском приредбом, ради се о промашеној квалификацији тужиоца. Став одбране је да је то индивидуални сукоб који може имати овакву или онакву конотацију, али нема везе за кривично дело за које се терети", рекао је новинарима Дуњићев адвокат Саша Миловановић.

Током суђења, Миловановић је више пута поновио да је у питању класична кафанска туча која се није догодила на спортској приредби, већ у ресторану који је, према речима сведока, од пливалишта удаљен 10-15 минута вожње колима.

Миловановић је рекао да термин национална нетрпељивост не може да буде адекватан, пошто су Дуњић и Јовановић исте националне припадности.

"Очекујем ослобађајућу пресуду, не може бити проглашен кривим у било ком регуларном поступку на основу овакве оптужнице", рекао је Миловановић.

Велибор Дуњић је у притвору већ пет месеци, а данас је поново одбијен захтев његових адвоката да му се укине притвор.

Наставак суђења заказан је за 5. новембар, када би пред судом требало да се појаве нови сведоци.

За насилничко понашање на спортској приредби запрећена је казна и до 12 година затвора

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије