Читај ми!

ГАК, завршен извештај комисије

Извештај о смрти бебе у ГАК-у "Народни фронт" 27. јула достављен је тој институцији, саопштило је Министарство здравља, које није прецизирало садржај извештаја.

Министарство здравља саопштило је да је ГАК-у "Народни фронт" данас достављен извештај спољних стручних надзорника о нежељеном исходу близаначког порођаја обављеног у тој установи 29. јула, када је преминула једна од беба.

Не прецизирајући какав је садржај извештаја, у саопштењу се истиче да ГАК "Народни фронт" има рок од највише три дана да поднесе приговор, односно да се сложи са извештајем надзорника.

Тек по истеку тог рока извештај се сматра коначним и доставља се Министарству здравља, које одлучује о евентуалним корацима, које ће предузети у складу са законом, додаје се у саопштењу.

Министарство здравља је, подсећа се, одмах по сазнању за нежељени исход порођаја обављеног 29. јула 2013. године у ГАК "Народни фронт" извршило ванредни инспекцијски надзор и наложило ванредну спољну проверу квалитета стручног рада над радом здравствених радника који су учествовали у лечењу и порођају.

Здравствена инспекција је у складу са овлашћењима из Закона о здравственој заштити наложила ГАК "Народни фронт" да у року од два дана достави Министарству здравља извештај о спроведеној унутрашњој провери квалитета стручног рада.

Спољни стручни надзорници су 1. августа 2013. године започели ванредну проверу у ГАК "Народни фронт". За њихово коначно мишљење био је неопходан и обдукциони налаз и све релевантне чињенице из поступка унутрашње провере квалитета стручног рада, наведено је у саопштењу.

Спољни стручни надзорници извештај о ванредној спољној провери квалитета стручног рада достављају у року од 15 дана од дана завршетка надзора.

Истрага и полиције у тужилаштва 

Да подсетимо, како је РТС раније објавио унутрашња контрола и спољашњи стручни надзор у Гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт су завршени и спроведени су због сумње да је било пропуста у вођењу близаначке трудноће, пошто је 29. јула једна беба умрла, а друга рођена у тешком стању.

Међутим, за сада не зна да ли су Бранислава и Саша Бранковић изгубили једну бебу због грешке лекара, односно пропуста у вођењу близаначке трудноће, као што су то поједини медији навели.

Поред спољног и унутрашњег надзора, контролу је одмах после трагичног догађаја урадила и Инспекција Министарства здравља, али како је речено РТС-у, они не проверавају стручни део и да ли је ту било пропуста, не могу да дају оцену стручног рада, него да ли је испоштована процедура од пријема пацијенткиње па до осталих појединости које се спроводе у здравственој установи.

Подсетимо, Бранислава Бранковић, која је носила једнојајчане близанце, у "Народни фронт" је примљена 19. јула. Царски рез је био заказан за 29. јул, три недеље пре термина.

Дан пре тог заказаног термина, она се жалила на контракције али и болове, међутим, дежурни лекари проценили су да порођај није почео и да могу да чекају понедељак и заказан термин.

Када је у понедељак урађен царски рез, једна беба је била мртва, а друга у тешком стању.

Подсетимо, и Прво основно тужилаштво, и полиција, а по пријави родитеља, истражују да ли је беба умрла због грешке лекара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи