Никезићу неуставно продужаван притвор

Уставни суд утврдио да је Звонимиру Никезићу, оптуженом у афери "Азотара", повређено уставно право на ограничено трајање притвора. У току прикупљање јемства за његово пуштање из притвора, каже Никезићев бранилац Зденко Томановић.

Власнику консултантске куће "Цес Мекон" Звонимиру Никезићу, оптуженом за злоупотребе у афери "Азотара", повређено је уставно право на ограничено трајање притвора, утврдио је Уставни суд Србије.

Одлука ће у најскорије време бити објављена у "Службеном гласнику Републике Србије", наводи се у писаној информацији суда достављеној Танјугу.

Суд је прихватио уставну жалбу Никезића због кршења права на ограничено трајање притвора зајамченог чланом 31 Устава Републике Србије.

На седници Великог већа 18. јула утврђено је да је решењима Апелационог суда у Београду од 21. марта 2013. године и од 4. априла 2013. године подносиоцу уставне жалбе повређено право на ограничено трајање притвора, зајемчено одредбом члана 31 став 1 Устава Републике Србије, наводи се у информацији Уставног суда.

Никезић је у притвору од 24. новембра прошле године, а ово је први пут да Уставни суд, док је окривљени у притвору, сагледа неуставност продужавања притвора.

Специјални суд у Београду донео је прошле седмице, по налогу Апелационог суда, нову одлуку, према којој он може да буде пуштен из притвора уколико положи јемство од милион евра, уместо 2,2 милиона евра, колико је претходно утврдио.

Никезићев бранилац Зденко Томановић рекао је данас Танугу да је у току прикупљање заложних изјава ради уписа хипотека на име јемства.

Очекује да ће суд у најкраћем року пустити Никезића на слободу, пошто се оконча процедура залагања некретнина.

Никезић је ухапшен заједно са некадашњим министром пољопривреде Сашом Драгином и петорицом власника приватних фирми, после чега је истрага још два пута проширена, а 21. маја је подигнута оптужница против њих и 19 осумњичених у афери "Азотара".

Тужилаштво оптужницом терети Никезића, "као руководиоца и координатора консултантског тима ХИП-а 'Азотара' у реструктурирању, за продужено кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица у подстрекавању, а у вези са продајом регресираних минералних ђубрива у 'Азотари' Панчево од јула 2009. до августа 2011. године, супротно Уредбама Владе Србије".

Бивши министар пољопривреде Драгин оптужен је за злоупотребу службеног положаја.

Међу оптуженима су бивши руководиоци у "Азотари", појединци из државних пољопривредних предузећа, као и известан број власника и директора у приватним агро-фирмама.

Они се осумњиче у вези са дешавањима у промету регресираног минералног ђубрива које је било намењено пољопривредним газдинствима, задругама и предузећима за пољопривредну производњу у којима држава има свој капитал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи