Сведочење о борби против паравојски

На суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, бивши полицајац Републике Српске Драгомир Андан рекао да је у лето 1992. имао Караџићеву подршку у борби против српских паравојних снага у Бијељини, Зворнику и Брчком.

Бивши полицајац Републике Српске Драгомир Андан рекао је, на суђењу Радовану Караџићу пред Хашким трибуналом, да је у лето 1992. године имао Караџићеву подршку у борби против српских паравојних формација у општинама Бијељина, Зворник и Брчко.

У писаној изјави, уведеној у доказе, Андан је описао акције специјалне полицијске јединице, коју су предводили он и припадник тадашњег Савезног СУП СФРЈ Мићо Давидовић, у циљу разбијања паравојски које су чиниле злодела у тим општинама.

Јединица се борила да елиминише "Црвене беретке" у Брчком, "Пантере" Љубише Савића Маузера у Бијељини и "Жуте осе" браће Вучковић у Зворнику.

Према Андану, успела је да ухапси многе, али је, како каже, била малобројна и често јој је прећено силом.

Од тешких злочина над Муслиманима и Хрватима у логору Лука у Брчком, Андан се оградио тврдњом да полиција тамо није имала надлежност. За заробљенички логор у Батковићу код Бијељине каже да је чуо тек када је из њега настојао да изведе пријатеља који је био затворен "само зато што је Хрват".

Андан је посведочио и да је, са Давидовићем, формирао полицијску станицу у селу Јања код Бијељине да би заштитио преостале Муслимане.

О свим тим збивањима, депешама је извештавао власти на Палама, како би "политички врх имао увид у проблеме у Семберији".

На Караџићево питање какав је одговор власти био, Аднан је одговорио да му је да тадашњи министар унутрашњих послова РС Мићо Станишић пренео да Караџић подржава све њихове активности.

У унакрсном испитивању, тужитељка Хилдегард Ерц Рецлаф сведока је суочила са тврњом да се полиција бавила само пљачкама, а не бројним убиствима Муслимана и Хрвата у семберијским општинама.

Као пример, навела је да припадници "Жутих оса" у Зворнику нису били ухапшени због убистава и злостављања муслиманских цивила у селу Челопек, него због пљачке.

Андан је одговорио да су паравојници са простора Србије побегли.

"Тужилаштво у Бијељини их је после хапшења пустило, а они су побегли у Србију. Ми смо доста документације упутили Србији. Душан Вучковић осуђен је, мислим у Шапцу, на затворску казну... Тражили смо да им се забрани повратак".

Андан је потврдио и да је, пре успостављања полицијске станице у Јањи код Бијељине, Жељко Ражнатовић Аркан већ био у Јањи и "покупио харач", као и да је било сталних напада на становништво.

Упитан да ли је у Бијељини било етничког чишћења несрпског становништва, сведок је рекао да јесте долазило до исељавања становништва, као и да је било убистава.

На сугестију заступнице оптужбе да су он и Давидовић били нападани што штите Муслимане, а хапсе Србе, Андан је одговорио да нико из врха власти није рекао да то не раде, али да је Савић Маузер водио пропаганду против њих.

Радован Караџић ће одбрану наставити у идући понедељак, a Хашки трибунал ће 11. јула потврдити или поништити првостепену одлуку којом је Караџић ослобођен за геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам босанских општина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи