Читај ми!

Српско тужилаштво жели да испита Ђорђевића

Tужилаштво за ратне злочине затражиће одобрење Хашког трибунала да испита Властимира Ђорђевића о прикривању тела Албанаца убијених на Косову. Ђорђевић је недавно у обраћању Жалбеном већу Хашког трибунала признао да је био умешан у измештање лешева и да се није успротивио прикривању злочина.

Српско Тужилаштво за ратне злочине затражиће одобрење Хашког трибунала да некадашњег полицијског генерала Властимира Ђорђевића испита о прикривању тела Албанаца убијених на Косову, и очекује да ће од тог међународног суда у кратком року добити позитиван одговор.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић рекао је Танјугу да након признања Ђорђевића да има сазнања о пребацивању тела у масовну гробницу у Батајници појавила потреба да детаљне информације пружи и домаћем правосуђу.

"То је предмет који дуго радимо. Постоји одређени напредак, али његова сазнања су кључна, јер бројни сведоци које смо саслушали управо говоре да је он тај који има сазнања", рекао је Векарић.

Он је рекао да се нада да ће раговор са Ђорђевићем допринети расветљавању случаја прикривања злочина над косовским Албанцима, што је важно и са позиције жртава и са позиције достизања правде.

"Очекујемо информације из којих примарних гробница су тела пребацивана у секундарну гробницу, ко су евентуални починиоци заташкавања таквих злочина. Не очекујемо да ћемо добити све одговоре који нас занимају, јер до неких смо и сами дошли. Та прича може да доведе породице жртава до тела њихових најмилијих, али важна је и због помирења у региону", рекао је Векарић.

Српско тужилаштво за ратне злочине, према његовим речима, очекује брз позитиван одговор Хашког трибунала, јер је реч о уобичајеној процедури.

Ђорђевић је у прошле седмице у обраћању Жалбеном већу Хашког трибунала признао да је био умешан у измештање лешева и да се није успротивио прикривању злочина.

"Нисам предузео мере кривичног гоњења починилаца, што је требало да учиним. Искрено се кајем и због тога што нисам одмах дао оставку на своју функцију. Нисам имао снаге ни моћи да се супротставим (тадашњем министру унутрашњих послова Влајку Стојиљковићу). Због тога се сматрам одговорним", рекао је Ђорђевић.

Он је као разлог што се није изјаснио кривим, а потом и уложио жалбу на првостепену пресуду навео то што Тужилаштво сматра да је "одговоран за апсолутно све што се догодило на Косову", што је резултирало искривљеном сликом његове улоге у ратним дешавањима.

Ђорђевић је од јуна 1997. до јануара 2001. био помоћник министра унутрашњих послова Србије и начелник Ресора јавне безбедности (РЈБ) МУП од 1. јануара до 10. јуна 1999. године. Осуђен је за прогоне на политичкој, расној и верској основи, убиство, депортације и присилно премештање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару