Читај ми!

Тривић: Младић учествовао у нападу на Сребреницу

Бивши пуковник Војске Републике Српске Мирко Тривић потврдио је, као сведок оптужбе, на суђењу Ратку Младићу, да је у јулу 1995. године тадашњи командандант ВРС директно учествовао у нападу на Сребреницу.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, бивши пуковник Војске Републике Српске Мирко Тривић потврдио је као сведок оптужбе, да је у јулу 1995. године тадашњи командандант ВРС директно учествовао у нападу на Сребреницу.

Тадашњи командант Друге романијске бригаде ВРС, Тривић је изјавио је да се на дан пада Сребренице у центру града сусрео с генералом Младићем и да је од њега добио наређења, што је било забележено и на филму који је током процеса више пута приказан у судници.

Сутрадан, 12. јула 1995, увече, Тривић је, како је изјавио, био на састанку у Братунцу с Младићем, командантом Дринског корпуса ВРС Радиславом Крстићем и заповедником Зворничке бригаде Винком Пандуревићем.

По речима сведока, генерал Младић дао им је наређење да се припреме за наставак офанзиве на Жепу, другу заштићену муслиманску енклаву у источној Босни.

Тривић је рекао и да је он с пуковником Пандуревићем препоручивао Младићу да одмори војску, али да Младић то није прихватио, на шта је "имао неоспорно право" као командант ВРС.

Генерала Крстића, Трибунал је правоснажно осудио на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници. Пуковник Пандуревић проглашен је кривим за помагање убистава и прогона сребреничких Муслимана и осуђен је на затворску казну од 13 година.

Тривић је рекао и да је првенствени циљ офанзиве ВРС било раздвајање енклава у којима су биле снаге Армије БиХ, и њихово сужавање на границе предвиђене споразумом из 1993. године.

Пошто му је тужилац Питер Меклоски показао текст наређења, сведок је потврдио је да је као циљ било наведено и "стварање услова за елиминисање енклава".

Документ којим је Младићев помоћник за обавештајно-безбедносне послове Здравко Толимир 9. јула 1995. од врховног команданта ВРС Радована Караџића тражио и добио одобрење за улазак у Сребреницу, Тривић је назвао "школским примером руковођења и извештавања" у
тој војсци.

Генерала Толимира суд у Хагу је прошле године прогласио кривим за геноцид у Сребреници и неправоснажно осудио на доживотни затвор.

Одговарајући на питања Младићевог браниоца Бранка Лукића, Тривић је изјавио да је већина становника Сребренице већ отишла ка бази Унпрофора у оближњим Поточарима када је 11. јула 1995. ВРС ушла у енклаву. 

Сведок је рекао да на састанку с Младићем, 12. јула у Братунцу, није било речи о судбини ратних заробљеника из Сребренице, него само "о евакуацији становништва".

На питања судија, касније је назначио да је под тим подразумевао да је Младић с непознатим саговорником преко телефона разговарао о обезбеђивању горива за евакуацију.

Бранилац Лукић сугерисао је да "нико није рекао да Муслимане треба убијати", а Тривић је то прихватио: "Не, нико није о томе говорио, ни то поменуо".

Тривић је рекао да "мисли" да је 12. јула увече у Поточарима видео аутобусе којима су евакуисани цивили, а потврдио је да се 13. јула и сам нашао у конвоју који је цивилно становништво одводио с тог места.

Младићев адвокат сутра ће наставити унакрсно испитивање пуковника Тривића.

Генерал Младић оптужен је и за прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце припадника Унпрофора, 1992-95. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару