Читај ми!

Мерон: Окончање свих процеса до краја 2014.

Већина жалбених поступака пред Хашким трибуналом биће окончана до децембра 2014. године, каже председник тог суда Теодор Мерон. У наредних годину дана очекује се да ће сва суђења, осим оних оптуженима који су касно ухапшени, додаје Мерон.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон најавио је да ће већина жалбених поступака пред тим судом бити окончана до децембра 2014. године.

"У наредних 12 месеци очекује се да ће сва суђења, осим оних оптуженима који су касно ухапшени, бити окончана и највећи део рада Трибунала почивати на жалбеним поступцима", рекао је Мерон у годишњем обраћању Генералној скупштини УН.

Мерон је додао да ће већина жалбених поступака бити завршена до децембра 2014. године, док ће остатак бити завршен кроз резидуални механизам.

Судија Мерон је, међутим, указао на изазове с којима се суочава Трибунал у покушају да експедитивно оконча свој рад, истакавши да је "предвиђање трајања поступака пред судом уметност, а не наука".

Поводом предстојеће 20. годишњице оснивања Хашког трибунала која ће бити обележена 2013. године, Мерон је указао на значај Хашког трибунала на развој међународног кривичног права и правде за жртве.

"Током протекле скоро две деценије постојања, Хашки трибунал је доказао да је међународна кривична правда могућа и спроводива, осветлио је пут мноштву нових међународних судова. Био је предводник стварања оквира онога што у суштини представља нови светски поредак у којем се сви наводни починитељи тешких кршења људских права у једном оружаном сукобу могу сматрати одговорним за своје поступке и у којем питање није да ли ће они бити позвани на одговорност, већ када и где", рекао је Мерон.

Мерон је такође истакао утицај који Трибунал има на развој правних система у државама бивше Југославије и његов допринос изградњи капацитета тих држава како би преузеле предмете у вези с ратним злочинима.

"Успех Хашког трибунала је исто тако и успех држава чланица УН и захваљујем им на истрајној вери у рад суда", напоменуо је Мерон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи