Читај ми!

Вилсон: ВРС неселективно гранатирала Сарајево

Сведок оптужбе аустралијски генерал Џон Вилсон, у наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, изјавио да је Војска Републике Српске, у пролеће 1992. године, неселективно, непропорционално и насумично гранатирала Сарајево.

У наставку суђења Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, сведок оптужбе Џон Вилсон изјавио је данас да је у пролеће 1992. године Војска Републике Српске неселективно, непропорционално и насумично гранатирала Сарајево.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, генерал Младић (69) оптужен је за терорисање цивилног становништва Сарајева, кампањом артиљеријских и снајперских напада, у периоду 1992. - 1995. године.

Аустралијски генерал Вилсон је од марта до краја јуна 1992. био шеф војних посматрача УН у Сарајеву.

"Сарајево је у то време било подвргнуто сталној артиљеријској ватри, и распрострањеним снајперским нападима. Јака ватра из артиљерије и минобацача била је насумично расута широм града, а мало који крај је остао нетакнут", посведочио је генерал Вилсон.

Сведок је изјавио да је током преговора о евакуисању три касарне ЈНА из Сарајева, 24. маја 1992. генерал Младић запретио да ће артиљеријом "сравнити пола Сарајева", уколико касарне не буду евакуисане за три дана.

Вилсон је назначио да је ту претњу озбиљно схватио, у уверењу да Младић има вољу и средства да ту претњу оствари.

Касарна Маршал Тито, како је рекао Вилсон, у наведеном року није била евакуисана због Младићевог одбијања да се муслиманским снагама остави тешко оружје које је било у њој, што су намеравали да учине официри ЈНА.

Вилсон је посведочио да је 28. маја 1992. уследило тешко гранатирање града без војне потребе. Снимак пресретнутог разговора на којем Младић усмерава артиљеријску ватру на подручја где "нема много српског живља", сведок је накнадно чуо.

Према његовим речима, на поновљене протесте Унпрофора због цивилних жртава гранатирања и снајперисања, генерал Младић није негирао одговорност за те нападе, али их је оправдавао, тврдњом да само одговара на провокације.

Вилсон је рекао и да је 30. маја 1992. пренео Младићу апел генералног секретара УН да се уздржи од напада на град. Младић је одговорио да "брани српски народ и своју војску од напада".

Аустралијски официр оценио је да су муслиманске снаге у Сарајеву имале неколико минобацача и топова, те "два- три тенка", а ВРС "бар 200 артиљеријских цеви" око града.

Потврђујући да је Армија БиХ провоцирала српске снаге, отварајући ватру из покретних минобацача око болнице и команде Унпрофора, које је користила као "заклон", противно Женевским конвенцијама, Вилсон је нагласио да би одговор ВРС био "непропорционалан" и "неселективан".

"На минобацачку гранату или две испаљене из града, ВРС би одговорила са неколико стотина граната на градско подручје од квадратног километра, иако би права мета био један покретни минобацач на камиону", рекао је Вилсон.

Сведок је назначио да ни током ратова у Вијетнаму и Либану, где је служио, није видео такву употребу тешке артиљерије, нарочито на цивилне циљеве.

Генерала Вилсона, сутра ће унакрсно испитивати одбрана генерала Младића, оптуженог и за геноцид у Сребреници и још седам босанских општина; прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ и за узимање "плавих шлемова" УН за таоце, од 1992. до 1995. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи