Читај ми!

Суђење за одштету породици Татон

Почео судски поступак за накнаду штете породици француског држављанина Бриса Татона убијеног у Београду 2009. године. МУП Србије оспорава тужбени захтев Татонових, тврдећи да је држава предузела све неопходне мере да се спречи насиље навијачких група.

Припремним рочиштем пред Вишим судом у Београду почело је суђење за накнаду штете породици француског навијача Бриса Татона, који је на смрт претучен у Београду 2009. године.

Захтев за надокнаду претрпљене нематеријалне штете и душевне боли, родитељи и сестра Бриса Татона поднели су јер, како сматрају, "полиција није предузела ништа да би заштитила безбедност француских држављана који су нападнути 17. септембра 2009. године, а том приликом је Брис Татон зверски убијен".

Татонови родитељи Ален и Сузан, као и сестра настрадалог Бриса, Виржини Татон, тужбом против Републике Србије траже 300.000 евра одштете. Татонов отац Алан, мајка Сузан и сестра Виржини тужбом против Републике Србије, односно Министраства унутрашњих послова, траже одштету од 300.000 евра за смрт сина и брата.

МУП Србије у целости је оспорио тужбени захтев Татонових, тврдећи да је држава предузела све неопходне мере да се спречи насиље навијачких група, док је пуномоћник Татонових адвокат Слободан Ружић тврдио супротно.

Полиција, такође, сматра да није одговорна за смрт Бриса Татона јер овај случај није терористички акт, односно насиље које би угрозило безбедност грађана, те да нема основа по ком би држава Србија била одговорна.

На крају припремног рочишта, које је одложено за 30. јануар 2013. године, судија Јелена Килибарда изрекла је опомену породици Татон, јер још нису уплатили судске таксе од 292.500 динара. Данашњем рочишту Татонови родитељи нису присуствовали.

Средства од накнаде породица жели да употреби за наставак започете борбе за искорењивање насиља на спортским догађајима, као и за то да се смрт њиховог сина и брата никада не заборави.

Брис Татон је (28) је 17. септембра 2009. претучен на Обилићевом венцу у центру Београда, уочи фудбалске утакмице београдског Партизана и француског Тулуза. Нанете су му тешке повреде главе, а од удараца шипком по грудима имао је повреде аорте и крварење у грудном кошу. Преминуо је 29. септембра у Клиничком центру Србије.

Апелациони суд у Београду је крајем јануара преполовио затворске казне четрнаесторици осуђених за његово убиство, па су казне за Ђорђа Прелића и Дејана Пузигаће, који су у бекству, са првостепених 35 година и 32 године затвора, смањене на 15 и 14 година затвора. Казне су преполовљене и Љубомиру Марковићу и Ивану Грковићу, који су у првостепеном поступку осуђени на по 30 година затвора.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи