Читај ми!

Сведок о злочину у Рогатици

Сведок оптужбе на суђењу Ратку Младићу рекао да су српске снаге у Рогатици незаконито притвориле, пребијале, сексуално злостављале и убијале муслиманске цивиле.

На суђењу Ратку Младићу, оптуженом за геноцид у БиХ, заштићени сведок оптужбе РМ-081 изјавио је да су српске снаге у Рогатици у лето 1992. незаконито притвориле, пребијале, сексуално злостављале и убијале муслиманске цивиле.

Тадашњег команданта Војске Републике Српске, генерала Младића (69) оптужница, између осталог, терети за прогон Муслимана и Хрвата из 20 општина широм БиХ, укључујући Рогатицу.

РМ-081 посведочио је да је, заједно са још 1.000 Муслимана, крајем маја 1992. био притворен у средњој школи у Рогатици. Српске снаге су претходно гранатирале и заузеле град у којем, по речима сведока, није било муслиманских формација.

У писаној изјави, уведеној у доказе, сведок је рекао да су, током три и по месеца проведених у притвору, стражари сексуално злостављали њега, његову ћерку, тада стару седам и по година, и тринаестогодишњег сина. Супругу коју су са другим женама, српски војници изводили из зграде, како је посведочио, "није имао снаге" да пита да ли је и она била силована.

Са списка које му је предочила заступница оптужбе, РМ-081 је идентификовао припаднике српских снага које су жене одводили на силовање. Он је нагласио да је логором у рогатичкој школи заповедао Рајко Кушић, командант Рогатичке бригаде ВРС.

РМ-081 је изјавио и да је, крајем јуна 1992, Кушић дошао у логор и приговорио Муслиманима да "не сарађују довољно, што му ствара проблеме у чишћењу Рогатице, о чему ће морати да извести Пале".

По речима сведока, притвореници су у школској згради држани под нељудским условима, уз мањак хране и воде. Свакодневно су били изложени пребијању, сексуалном злостављању, а неки, који су одведени, никада више нису били виђени живи.

Са списка жртава, ексхумираних из јаме Пакленик, сведок је идентификовао особе које је познавао и са којима се скривао у подрумима пре пада Рогатице.

Данас започето унакрсно испитивање сведока РМ-081, Младићева одбрана наставиће идуће недеље.

Раније данас, претходни сведок оптужбе, бивши командант Унпрофора у Сарајеву Хусеин Абдел Разек потврдио је да су 1992. муслиманске снаге из града отварале ватру на српске положаје из покретних минобацача, смештаних уз штаб Унпрофора и главну болницу.

Египатски генерал рекао је да је због тога оштро протестовао код тадашњег члана Председништва БиХ Ејупа Ганића. Сведок је, међутим, оценио да је контрапродуктивна била узвратну ватру ВРС по цивилним циљевима у граду.

Суђење Младићу, оптуженом и за геноцид у Сребреници, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање за таоце "плавих шлемова" УН, 1992-95, биће настављено у понедељак, 8. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи