Читај ми!

Лечић: Протест а не побуна ЈСО

Власти нису сматрале да је ЈСО извршила оружану побуну у новембру 2001. већ да се радило о мирном протесту. Владина комисија закључила да је та јединица била зпоупотребљена приликом хапшења хашких оптуженика браће Бановић, изјавио бивши помоћник начелника за безбедност ЈСО Веселин Лечић у Специјалном суду.

Влада Србије на челу са Зораном Ђинђићем као и председник Југославије Војислав Коштуница нису сматрали да је Једница за специјалне операције извршила оружану побуну у новембру 2001. већ да се радило о мирном протесту, изјавио је некадашњи помоћник начелника за безбедност ЈСО Веселин Лечић.

Позивајући се на записнике са седница Владе Србије, извештаје и друге списе предмета, Лечић је у Специјалном суду у наставку суђења припадницима ЈСО због оружане побуне у новембру 2001. године, подсетио да је трочлана комисија Владе Србије у јануару 2002. године констатовала је да је протест ЈСО био миран и да нико ко је учетсвовао у њему неће диспциплински одговарати.

Комисија, коју су чинили тадашњи министри правде, пољоприведе и рада Владан Батић, Драган Веселинов и Драган Миловановић такође је закључила да је јединица била зпоупотребљена приликом хапшења хашких оптуженика браће Бановић, као и да је утврдила пропусте у раду начленика Државне безбедности, навео је Лечић.

Он је даље навео да је Комисија сугерисала да се ЈСО издвоји из ДБ-а и да одговара директно Влади.

Владина Комисија, а пре тога, покојни премијер Зоран Ђинђић на ванредној седници Владе 14. новембра 2001. и тадашњи председник Југославије Војислав Коштуница на конференцији за новинаре говорили су да је реч о протесту, а не ради о оружаној побуни, указао је Лечић.

Позивајући се на записник са седнице владе од 14. новембра 2001. Лечић је цитирао Ђинђића, истичући да премијер ниједном није упоребио термин оружана побуна већ све време говори о протесту. Ђинђић је даље на седници, упознавајући чланове владе са протестом, анализирао пропусте који су настали приликом хапшења браће Бановић, констатујући да је тај посао хапшење два цивила могла да обави јавна безбедност (обична полиција), напоменуо је Лечић.

Премијер је тада констатовао да су нарушен међуљудски односи у ДБ-у и ЈСО и да за то тражи одговорност начелника, после чега је начелник ДБ-а Горан Петровић суспендован, а његов заменик Зоран Мијатовић је поднео оставку, навео је Лечић позивајући се на запистик са седнице владе.

Ако шеф службе није нашао за сходно да шест дана оде код њих (у Кулу) он за мене није више шеф те службе, рекао је тада Ђинђић на влади, а цитирао га Лечић. Он је указао и на исказ из истраге Зорана Мијатовића који наводи: Ја се питам шта ја радим овде кад је влада Србије још тада дала аболицију протеста.

Позивајући се на новински чланак који извештава са кои влада Србије констатовала недостатке у раду ДБ-а око хапшења браће Бановић.

Суд би требало да на предлог тужилаштва за организовани криминал саслуша некадашњег министра полиције Душана Михајловића, некадашњег шефа ДБ-а Горана Петровића и његовог заменика Зорана Мијатовића, као и некадашњег начленика БИА Милорада Брацановића.

Требало би да сведочце и тадашњи функционери Чедомир Јовановић, Драган Веселинов, Жарко Кораћ, бивши члан земунског клана Душан Крсмановић, сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи и Љубиша Буха, као и Александар Поповић, навео је судија.

Оптуженима се ставља се на терет извршење кривичног дела оружана побуна из тада важећег Кривичног закона СРЈ.

Кривична пријава против тадашњег председника СРЈ Војсилава Коштунице и начелника Војно-безбедносне агенције Аце Томића је одбачена, пошто у току истраге није утврђено да је било ко, осим оптужених, учествовао у тој побуни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи