Читај ми!

Осуђена "Баџина група"

Синиша Стојичић, брат некадашњег заменика министра полиције Радована Стојичића Баџе, осуђен је као шеф криминалне групе шверцера цигарета на пет година затвора, а бивши директор Савезне управе царина Михаљ Кетрес на три године затвора.

Специјални суд у Београду осудио је Синишу Стојчића на пет година затвора, као организатора криминалне групе шверца дувана која је прибавила противправну имовинску корист од око 9,9 милиона динара. Шест припадника те групе осуђено је на казне затвора од једне до три године, а двојица су ослобођена оптужби.

У пресуди се као органитозатор помиње и Стојчићев брат - тадашњи заменик министра унутрашњих послова, полицијски генерал Радован звани Баџа, јер је злоупотребном службеног положаја спречавао да буде откривен шверц дувана, али против њега поступак није вођен јер је у међувремену убијен.

Радован Стојичић Баџа је убијен 11. априла 1997. године у ресторану "Мама миа" у Београду, више година пре покретања истраге у том случају, а то убиство до данас није расветљено.

Сви су осуђени да су злоупотребом службеног положаја учествовали у шверцу дувана од 1996. до 1998. године и прибавили противправну имовинску корист од 9,9 милиона динара.

Некадашњи директор Савезне управе царина Михаљ Кертес осуђен је на три године затвора, а његов саветник Петар Миленковић на две године и осам месеци.

Власник сокобањске фирме "Декс" Дејан Миленовић је осуђен на три године затвора, припадник екипе ванредних мера контроле Царине Небојша Николић на две године затвора, бивши начелник СУП Зајечар Ненад Живадиновић на једну годину затвора, а Здравко Христов на две и по године.

Оптужби су ослобођени некадашњи помоћник министра полиције Стојан Мишић и бивши начелник СУП Ниш Радисав Гвозденовић.

Суд је наложио Стојчићу и Миленовићу да уплате у корист буџета противправно стечену имовинску корист од укупно 9,9 милиона динара, са затезним каматама. Осуђени и тужилаштво имају право да на ову пресуду уложе жалбе Апелационом суду у Београду, у року од 15 дана од пријема пресуде.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић изјавио је РТС да ће Тужилаштво сачекати писани оптавак пресуде, али да ће се жалити с обзиром на висину изречених казни и ослобађање окривљених Гвозденовића и Мишића.

Друга пресуда за шверц цигарета

Ово је друга пресуда за шверц цигарета у Србију којом је државни буџет оштећен за вишемилионске износе. Прошле године Специјални суд је изрекао првостепену пресуду групи Станка Суботића Цанета, а у току је процес против групе Бојане Бајрушевић.

Поступак против Марка Милошевића и Мирјане Марковић, који се водио у оквиру процеса против Бајрушевићеве је у прекиду, јер су они у бекству.

Оптужница терети браћу Стојичић да су организовали криминалну групу која је од 1996. до 1998. године преко Синишиног предузећа "Р 5 компани" увозила цигарете уз помоћ запослених у Царини, који су им омогућавали да робу увезу без царинског евидентирања.

Помоћ је пристизала и од полицијских челника, које је како се наводи, организовао Радован Стојичић, тадашњи генерал српске полиције и начелник јавне безбедности, а њихов задатак је био да спречавају било какву контролу пословања предузећа његовог брата.

Цигарете су, према оптужници, лажно декларисане као тоалет папир, како би биле унете у земљу.

Кријумчарење се, према ономе што је познато, одвијало преко граничног прелаза Вршка чука, а завршавале су у приватним магацинима Стојчићеве фирме. Одатле су растуране по градовима Србије, углавном за уличну продају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи