Читај ми!

Оптужница за злочин у Ћушки

Подигнута оптужница против бившег припадника паравојне формације "Шакали" Дејана Булатовића званог Була из Краљева за ратни злочин против албанских цивила у селима Ћушка, Љубенић и Захач 1999. године.

Тужилац за ратне злочине подигао је оптужницу против бившег припадника паравојне формације Шакали Дејана Булатовића званог Була из Краљева за ратни злочин против албанских цивила у селима Ћушка, Љубенић и Захач 1. априла и 14. маја 1999. године.

Булатовић је оптужен да је учествовао у убиству најмање 59 цивила као припадник јединице којом је командовао покојни Небојша Минић звани Мртви, у саставу 177. Војнотериторијалног одреда Војске Југославије за Пећ, саопштило је Тужилаштво за ратне злочине.

Тужилац је предложио да се овај предмет споји са предметом "Ћушка" јер је реч о истом догађају и истом кривичном делу за које се већ суди Топлици Миладиновићу и још 11 припадника "Шакала" којима је данас настављено суђење пред Одељењем за ратне злочине.

Булатовић се брани са слободе, али му је судија за претходни поступак одредио меру забране напуштања боравишта без одобрења суда.

Булатовић се терети да је заједно са припадницима "Шакала" као и за сада непознатим припадницима тог одреда, застрашивао, вршио терор, отмице, пљачке и уништавање имовине, расељавање становништва, са циљем да оно трајно напусти своје домове и пресели се у Албанију.

Према оптужници, Булатовић је у селу Ћушка, 14. маја 1999. године убио три цивила, рафално испаљујући из пушкомитраљеза пројектиле у њихова тела, а заједно са окривљенима Поповићем и Обрадовићем издвојио групу од 10 цивила, одвео их у кућу Сахита Гашија, потом на њих пуцао из пушкомитраљеза, рафално испаљујући пројектиле у оштећене.

Преживео је само један цивил, док су посмртне остатке девет лица скупили на гомилу, прекрили сунђерима и ћебетом и запалили заједно са кућом.

Истог дана у селу Захач, Булатовић је учествовао у убиству четири цивила и пљачки приликом које је одузето злато и новац у вредности од неколико хиљада немачких марака, наводи се у оптужници.

У селу Љубенић убијена су најмање 43 цивила, док их је дванаест задобило тешке телесне повреде, наводи се у оптужници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи