Читај ми!

Наставак суђења Младићу

Логором Сушица код Власенице није управљала војска босанских Срба већ припадници полиције, тврде браниоци Ратка Младића на данашњем наставку суђења у Хагу. Младић је оптужен за прогон муслиманских и хрватских цивила широм БиХ, укључујући и Власеницу.

Унакрсно испитујући сведока оптужбе Ибра Османовића, браниоци генерала Ратка Младића, оптуженог за геноцид над несрбима у БиХ, тврдили су пред Трибуналом у Хагу да су логором Сушица код Власенице у лето 1992. године управљали припадници полиције, а не војске босанских Срба.

Османовић који је јуче у главном исказу изјавио да су притворени муслимани у Сушици били злостављани и насмрт пребијани, потврдио је да су управник и шеф обезбеђења логора били припадници специјалне полицијске бригаде Републике Српске.

"Шеф обезбеђења Драган Николић звани 'Јенки' говорио је да је он и управник, и бог и батина. У Сушицу је, међутим, долазио ко год је хтео - и у сивомаслинастим униформама, и у маскирним униформама да одводе на рад притворенике. Било их је и у плавим униформама, али нико није био из редовне полиције, људи који су били полицајци пре рата", рекао је Османовић који је у српским притворима био од маја 1992. до јула 1993. године.

Драган Николић-Јенки је пред Трибуналом 2003. године признао кривицу за злочине у Сушици, а 2005. године је правоснажно осуђен на 20 година затвора.

Током унакрсног испитивања, Младићев бранилац Миодраг Стојановић оспоравао је сведокову тврдњу да је у логору Батковић код Бијељине убијен бијељински угоститељ Ејуб Смајић, али је Османовић остао при том исказу.

Адвокат Стојановић је сведоку предочио оптужницу која је у БиХ подигнута против починилаца недела у Батковићу, у којој пише да је Смајић био "тешко повређен". Османовић је на то поновио да је Смајић у логору био убијен.

Пошто му је Младићев бранилац показао изјаву коју је Смајић после рата дао истражним органима, сведок је дозволио могућност да се не ради о истом човеку, остајући при првом исказу. На питање да ли је у Батковићу чуо за два Ејуба Смајића, Османовић је одговорио одречно.

Знатан део унакрсног испитивања адвокат Стојановић је посветио збивањима у Власеници пре но што су српске власти ухапсиле Османовића.

Одговарајући на питања, сведок је рекао да је ЈНА у априлу 1992. године починила "класичну окупацију" Власенице, делујући као српска војска јер је Србима делила оружје, а другим народима забранила кретање.

Упитан да ли би се одазвао позиву ЈНА за мобилизацију, да га је добио, Османовић је одговорио: "Ја бих, мој отац је био припадник ЈНА", додавши да не зна како су поступали други Муслимани.

Османовић је јуче изјавио да су му 1992. године, под до краја неутврђеним околностима, пошто су српске снаге преузеле власт у граду, убијени млађа сестра и два брата, и да је изгубио још 33 рођака.

Тадашњи командант Војске Републике Српске, бивши генерал Младић оптужен је за прогон муслиманских и хрватских цивила широм БиХ, који је у седам општина, укључујући Власеницу, по оптужници досегао размере геноцида.

Оптужница га терети и за геноцид у Сребреници, за терор над цивилима у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце од 1992 до 1995. године.

Суђење Младићу у Хагу наставља се у понедељак, 24. септембра, исказом сведока отпужбе Османа Селака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи