Читај ми!

Осуђен за крађу, не за паљење амбасаде

Милан Живановић осуђен на годину дана затвора због крађе кожне јакне, рукавица и пуњача за мобилни телефон из зграде америчке амбасаде 2008. године. Живановић ослобођен оптужбе да је учествовао у паљењу зграде амбасаде.

Студент економије Милан Живановић ослобођен је оптужбе да је учествовао у паљењу зграде амбасаде САД у Београду, 22. фебруара 2008. године и осуђен на годину дана затвора због крађе кожне јакне, рукавица и пуњача за мобилни телефон из зграде амбасаде. 

Судија Милан Лондровић рекао је да је суд утврдио да је Живановић тог дана након скупа "Косово је Србија" дошао до зграде амбасаде, попео се пожарним степеницама у зграду и из једне канцеларије украо кожну јакну у вредности од 1.000 динара, пуњач за батерије у вредности од 50 динара и рукавице од 400 динара, који су припадали службенику амбасаде Браниславу Лукићу.

Лондровић је рекао да нема доказа на основу којих би суд поуздано могао да утврди да је Живановић сам или у групи учествовао у паљењу зграде амбасаде.

Судија је као олакшавајуће околности навео да Живановић није осуђиван и да је те вечери био у стању смањене урачунљивости. Лондровић је истакао и да је Живановић извршењем тог кривичног дела нанео штету угледу државе Србије.

Изрицању пресуде присуствовао је и представник амбасаде САД у Србији.

Живановић ће остати на слободи до правоснажности пресуде, а странке у поступку имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Живановићев адвокат Бане Јанев рекао је после изрицања пресуде да ће његов клијент одлучити о евентуалној жалби на пресуду. Јанев је навео да је "релативно задовољан" пресудом.

"Живановић је на суђењу бранио истину да је на критичном месту у критично време био искључиво из разлога јаког патриотизма због чега је симболично желео да на амбасаду истакне заставу Србије. Није имао никакве деструктивне намере", рекао је Јанев.

Упитан о крађи за коју је осуђен Живановић, Јанев је одговорио да је његов клијент јакну из амбасаде САД узео да би се заштитио од хладноће.

Оптужница против Живановића подигнута је 13. априла 2009. године, а суђење је почело 4. новембра те године, али је у фебруару 2011. године суђење почело испочетка због промене судије.

Живановић, студент економије, оптужен је за учешће у паљењу зграде амбасаде 21. фебруара 2008. године, када је упожару погинуо Зоран Вујовић из Новог Сада, као и за крађу јакне и рукавица службеника амбасаде. Живановић се терети и да је са зграде амбасаде скинуо америчку заставу и истакао српску.

Он је негирао кривицу и навео да није изазвао пожар нити је код себе имао запаљива средства када је упао у амбасаду и додао да је тада био под дејством алкохола.

Тужилаштво је 10. јула подигло оптужницу за паљење амбасаде САД и против Дејана Вучковића, Ђорђа Томина, Николе Косановића, Душана Седлара, Александра Ерцега, Филипа Бацковића, Драгана Маринкова, Младена Небригића, Марка Новитовића, Драженка Николића, Милана Дубочанина и Милана Томаса.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи