Читај ми!

Српски држављани ухапшени у Бечу

У Бечу ухапшено шест српских држављана који се сумњиче за серију пљачки златара. Ухапшени се доводе у везу са бандом "Пинк Пантер".

Аустријска полиција ухапсила је шест српских држављана који су осумњичени за пљачку више златара у Бечу, саопштено је на конференцији за новинаре. Jучерашњим хапшењем, како је речено, могла би се расветлити серија пљачки златара, које се доводе у везу са "Пинк Пантер" бандом.

Пуковник полиције Роберт Клуг рекао је да се осумњичени терете за укупно пет пљачки златара од фебруара ове године.

Поред пљачке од суботе, на којој је банда "пала", полиција осумњиченима приписује две пљачке златаре - једне у 2.бечком округу у фебруару и марту, као и једну пљачку у 21. округу и даљу провалу у 21.округу.

Полиција све те пљачке приписује истој банди, јер су извођене по сличној методи. Ухапшена су четири пљачкаша и два осумњичена за пружање логостичке подршке, који су координирали деловање банде, а живе у Бечу.

Хапшење није било никаква случајност, нагласио је Клуг, додајући да су Срби направили грешку приликом организације аутомобила за бекство. Полиција је успела да уђе у траг набављачу возила, утврди његово пребивалише и прати банду.

Пљачка у суботу, како је нагласио пуковник Ханес Гулнбрајн, шеф јединице Кобра у Бечу, није се могла спречити, јер би хапшење у том тренутку било опасно. Због тога су припадници Кобри ухапсили два осумњичена у возилу за бекство, а остале у стану у коме су се крили.

Златари у страху

Чињеница да се ради о српским држављанима дала је повод аустријској полицији да осумњичене доведе у вези са "Пинк Пантер" бандом, односно "Чачанском везом", које већ дуго застрашују златаре широм Аустрије.

Банда пљачкаша златара "Пинк Пантер" и даље је веома активна у Аустрији, претпоставља полиција, указујући да су само у првој половини ове године опљачкане 23 златара, што је рекорд, имајући у виду да је лане широм земље било свега 19 пљачки.

Банда, чији су чланови како се претпоставља са простора бивше Југославије, то јест Србије и Црне Горе, увек је корак испред полиције, која не успева да јој уђе у траг, иако је пре неколико месеци ухапсила неколико чланова.

"Питамо се ко је следећи. Златари живе у страху", каже Франк Томас Мох, председник гранског одбора златара у Привредној комори Аустрије. Полиција претпоставља да иза пљачки златаре у Аустрији стоји "Пинк Пантер" банда која је од 2007.широм света активна, али која претежно делује на тлу "старог континента".

Крајем јуна су инспектори из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Србије у Бечу одржали састанак на коме су разговрали о мерама против ове банде. Тако се у Аустрији више пљачки приписују са великом сигурношћу "Пинк Пантер" банди, а у Немачкој је недавно ухапшено пет чланова. "Они су извиђали и циљеве у Швајцарској и Бечу. Рачунамо с тим да банда има до 200 чланова", рекао је Евалд Ебнер, шеф одсека за општи криминал у Криминалистичкој служби аустријске полиције.

Међу златарима широм Аустрије влада велики страх и они инвестирају шестоцифрене суме у обезбеђевању својих објеката, како би се осигурали од пљачки, које понекад бивају и бруталне.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи