Читај ми!

Рашета ослобођена оптужби

Марија Рашета Вукосављевић и њени сарадници ослобођени оптужби за злоупотребу службеног положаја приликом реконструкције Терминала 2 и ВИП салона београдског аеродрома. Бивша министарка за телекомуникације каже да је од самог почетка процеса очекивала ослобађајућу пресуду.

Виши суд у Београду ослободио је бившу министарку за телекомуникације Марију Рашету Вукосављевић и њене сараднике оптужби за злоупотребу службеног положаја.

Суд је утврдио да нема доказа да су министарка у Влади покојног премијера Зорана Ђинђића и њени сарадници незаконито узели више од милион и по динара приликом израде пројекта и реконструкције Терминала-2 и ВИП салона на београдском аеродрому 2003. и 2004. године.

У образложењу ослобађајуће пресуде, наводи се да у радњама окривљених недостаје обележје кривичног дела, а то је прибављање противправне имовинске користи и наношење штете.

"Није доказано да су они ни за себе ни за друге прибавили корист, а из вештачења Градског завода за вештачења произлази да није наступила ни штета за аеродром Никола Тесла. Нема ни одшетног захтева аеродрома Београд, јер штета није ни наступила, већ профит који ће се годинама остваривати", закључио је судија Драгомир Герасимовић.

Герасимовић истиче да је из исказа сведока утврђено да Рашета није утицала на избор генералног директора аеродрома јер је генералног директора именовала цела влада.

Након изрицања пресуде Рашета и њен бранилац Драган Субашић изјавили су да су задовољни пресудом и да су од самог почетка поступка очекивали ослобађајућу пресуду.

Рашета је заједно са сарадницима оптужена да је 2003. и 2004. године незаконито узела више од милион и по динара приликом израде пројекта и реконструкције Терминала-2 и ВИП салона на београдском аеродрому.

Она је на почетку суђења у новембру прошле године негирала све наводе оптужнице, истичући да никада ни на који начин није утицала на рад аеродрома, ни на расписивање тендера, избор понуђача, нити на имплементацију уговора.

Прву оптужницу из 2007. године, која је обухватала поред бивше министарке још 11 осумњичених, суд није прихватио и вратио је предмет на допуну истраге у оквиру које је обављено економско, финансијско и грађевинско-архитектонско вештачење.

Министарка у влади Зорана Ђинђића и њени сарадници ухапшени су у новембру 2004. године, а по изласку из притвора Рашета Вукосављевић негирала је своју умешаност у малверзације на аеродрому "Београд" и истицала да је њено хапшење било политички мотивисано.

Више тужилаштво у Београду има право да на ову пресуду уложи жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана по пријему пресуде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи