Читај ми!

Еулекс истражује пожар на гробници

Потрага за наводном масовном гробницом код Жиливода настављена, иако је пожар озбиљно уназадио истрагу. Еулекс истражује узрок избијања ватре. Породице киднапованих и несталих верују да је пожар подметнут. Министар Горан Богдановић рекао да је важно што пре утврдити праву истину.

Комисија косовске владе за нестале особе саопштила је да су након гашења пожара на локацији Жиливоде, на подручју општине Вучитрн, данас настављени радови на ископавању и потрази за наводном масовном гробницом.

"Након што је угашен пожар који је задњих дана захватио лежишта угља на подручју на којем се обављају истражна ископавања у циљу проналажења посмртних остатака, данас су настављени радови према плану владине комисије за нестале особе и експерата Еулекса", каже се у саопштењу.

Овим поводом, председник комисије за нестале особе, Пренк Ђетај, посетио је место радова и захвалио се припадницима инжењерског батаљона косовских заштитних снага, припадницима полиције у Вучитрну и ватрогасној једници овог градића за њихову интервенцију на гашењу пожара на локалитету на којем се обављају радови.

Он је рекао да је косовска влада одлучна да настави са максималним ангажовањем на утврдјивању судбине лица несталих током рата. Комисија косовске владе је саопштила да је од полицијске станице у Вучитрну добила детаљан извештај о пожару на локацији Жиливода, али детаљи овог извештаја нису објављени.

Међутим, пожар је значајно уназадио потрагу за наводном масовном гробницом у селу Жиливоде. Помоћник начелника Одељења за судску медицину Еулекса Алан Робинсон рекао је да то представља знатан корак уназад што се тиче процене локалитета.

"Знатна штета нанета је зидовима који сада морају да буду срушени, па су радови на ископавању обустављени. Еулекс ће извршити процену безбедности наставка радова. Тренутно је сувише рано за давање било каквих прогноза ", истакао је Робинсон у раније издатом саопштењу.

Према његовим речима, узроци пожара још увек нису утврђени, а Еулекс је покренуо истрагу.

Породице верују да је пожар подметнут

У Удружењу "Породица киднапованих и несталих на Косову и Метохији" међутим, тврде да је пожар избио у суботу, а да су ватрогасци, упркос позивима, тек јуче изашли на терен.

Породице киднапованих и несталих верују да је пожар подметнут, да би се уништили докази о посмртним остацима српских жртава.

Званичник Еулекса Алан Робинсон је рекао да је пожар захватио зид висине 12 метара, те да су се у гашење пламена укључили припадници Косовских безбедносних снага и ватрогасних јединица из Вучитрна.

"Требало нам је више од седам сати да обуздамо пожар. У гашењу пожара била су ангажована два ватрогасна возила и тешка механизација за прекривање запаљене површине земљом. Међутим, штета изазвана на локалитету је обимна", нагласио је Робинсон.

Еулексови стручњаци за судску медицину и њихове локалне колеге из Одељења за судску медицину у сарадњи са косовским безбедносним снагама, почели су недавно ископавања на локацији Жиливоде, али је тај процес прекинут током викенда након избијања пожара.

Сумња се да се на локацији у месту Жиливоде, на једном копу угља на дубини већој од 25 метара, налазе посмртни остаци 26 несталих Срба, међу којима и тела девет рудара угљенокопа Белаћевац који су киднаповани 1998. године.

На Косову и Метохији још се трага за 1.796 особа, а међу њима је 537 Срба и неалбанаца. Осим локације Жиливоде очекују се претраге на још неколико локација у Покрајини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи