Читај ми!

Оптужница због паљења Амбасаде САД

Тужилаштво подигло оптужницу против 12 особа због паљења Амбасаде САД у Београду 2008. године, сазнаје РТС. Њима се на терет ставља кривично дело изазивања опште опасности.

Како РТС сазнаје, Тужилаштво је подигло оптужницу против 12 особа због паљења Амбасаде САД у Београду 2008. године. Њима се на терет ставља кривично дело изазивања опште опасности.

Средином априла Виши суд у Београду одредио је притвор за 11 особа осумњичених за паљење амбасаде. Један осумњичени, који је био малолетан у то време, пуштен је да се брани са слободе.

Дан пре Виши суд у Новом Саду одредио је притвор и покренуо истрагу против двојице осумњичених који су у време извршења кривичног дела били малолетни.

Више јавно тужилаштво претходно је поднело захтев за спровођење истраге против 15 осумњичених за изазивање нереда и паљење амбасаде.

Осумњичени су 21. фебруара 2008. године, по завршетку митинга "Косово је Србија", заједно са већом групом непознатих особа, каменицама, бакљама и другим предметима гађали Амбасаду САД разбијајући прозоре и врата, па су тако запаљене просторије Амбасаде.

Потом су осумњичени отишли до амбасада Хрватске и Немачке, које су, такође, гађали каменицама, бакљама и другим предметима.

За дело за које се осумњичени терете запрећена казна је већа од 10 година затвора.
Тужилаштво је више од годину дана прибављало доказе, међу којима су и снимци страних амбасада у Београду на основу којих су идентификовани учесници нереда, а међу осумњиченима има хулигана познатих по инцидентима на спортским манифестацијама.

Нереди и напади на Амбасаду САД уследили су после митинга "Косово је Србија" одржаног у центру Београда у фебруару 2008. године. У паљењу је погинуо студент Зоран Вујовић из Новог Сада, који је избегао са Косова 1999. године.

Окружно тужилаштво у Београду подигло је 2009. године оптужницу против Милана Живановића због сумње да је са више особа учествовао у паљењу америчке амбасаде. У процесу који је 2011. почео испочетка, Живановић је у Вишем суду у Београду признао да је са зграде скинуо америчку и ставио заставу Србије, али је негирао да је учествовао у паљењу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи