Читај ми!

Захтев за допуну истраге смрти гардиста

Породице гардиста, страдалих у Топчидеру 2004. године, поднеле захтев Вишем тужилаштву у Београду да се истраже наводи писама која су стигла на њихове адресе, у којима се за смрт војника оптужује Ратко Младић.

Пуномоћници породица гардиста који су страдали у Топчидеру Дражена Миловановића и Драгана Јаковљевића, поднели су Вишем тужилаштву у Београду захтев да се истраже наводи писама која су стигла на адресе њихових родитеља, а у којима се за смрт војника оптужује хашки оптуженик Ратко Младић.

Један од пуномоћника породица Предраг Савић рекао је Танјугу да је тужилаштву поднет захтев за допуну истраге ради провере истинитости навода тих писама, јер, како је навео, може бити и да је реч о несланој шали како би се истрага скренула са правог смера.

"Пре око три месеца на адресе родитеља двојице гардиста стигла су идентична писма у којима се наводи да су њихова деца убијена због Ратка Младића, који је, наводно, у то време боравио у касарни на Топчидеру", рекао је Савић.

Писма су написана писаћом машином, потписана са "бивше обезбеђење хашког оптуженика", а послата су са адресе једног државног органа из Београда, рекао је адвокат Савић.

У њима је описано шта се, наводно, дешавало 5. октобра 2004, у објекту "Караш" у топчиредској касарни где су настрадали гардисти. Наводно, Јаковљевић и Миловановић су, док су били на стражи, видели Младића.

После тог догађаја, Младић је пребачен у ваљевску касарну. Онај ко је послао писмо у њему је такође набројао ко је све од високих државних званичника Републике Српске и Србије знао шта се догодило.

"Читајући писмо, закључили смо да се очигледно ради о некоме ко добро познаје војну терминологију, али и технологију", навео је Савић, додајући да је писано екавицом, ијекавицом и икавицом.

Породице су затражиле да се утврди идентитет аутора, да се узму отисци и ДНК, као и колико су релевантне чињенице које се у њима наводе.

Драган Јаковљевић и Дражен Миловановић страдали су под још неразјашњеним околностима. Војска је одмах издала саопштење да је Миловановић пуцао на Јаковљевића и затим извршио самоубиство.

Војна комисија касније је утврдила да је Јаковљевић убио Миловановића и извршио самоубиство. У налазима независне комисије, коју је формирала држава, наводи се да су Јаковљевић и Миловановић убијени.

После вештачења стручњака америчког Еф-Би-Аја (FBI) и закључка да је гардисте убила трећа особа, тужилаштво је покренула преткривични поступак за двоструко убиство против НН лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 19. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије