Измена оптужнице против Хаџића

Хашки трибунал одобрио захтев тужилаштва за измену оптужнице против бившег председника РСК Горана Хаџића. Рок за доставу оптужнице 22. март.

Трибунал у Хагу одобрио је захтев тужилаштва за измену оптужнице против бившег председника Републике Српске Крајине Горана Хаџића и наложио да се измењена оптужница поднесе до 22. марта.

Суд је одобрио захтев за измене оптужнице, наводећи да се у њима не наводе нове оптужбе и да оне немају утицаја на датум почетка суђења или дужину трајања процеса.

У изменама које је тужилаштво предложило 27. фебруара прецизира се Хаџићева одговорност у оквиру удруженог злочиначког подухвата и исправљају нејасноће.

"Изменама се жели прецизније дефинисати Хаџићев важан допринос удруженом злочиначком подухвату, како делима тако и пропустима", навело је тужилаштво у образложењу предлога измена оптужнице.

Хаџић је оптужен да је био учесник удруженог злочиначког подухвата са тадашњим председником Србије Слободаном Милошевићем на челу, чији је циљ био да се насилно и трајно уклоне Хрвати и друго несрпско становништво с трећине хрватске територије.

Он се, у 14 тачака оптужнице, терети за злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања, почињених у Хрватској у периоду од јуна 1991. до краја децембра 1993. године.

Тужилаштво терети Хаџића да је планирао, подстицао, наређивао и помагао у злочинима тако што је охрабривао или одобравао политику прогона, насиље и друга злодела.

Такође, Хаџић се терети да није предузимао потребне мере да заштити затворенике и несрпско становништво на окупираним подручјима.

Почетак суђења Хаџићу заказан је за 16. октобар 2012. године а последња статусна конференција у овој фази поступка биће одржана дан раније, 15. октобра 2012. године.

Председник Хашког трибунала Теодор Мерон рекао је, приликом подношења редовног извештаја о раду Трибунала Савету безбедности УН почетком месеца, да је немогуће предвидети када ће бити изречене пресуде Хаџићу и Ратку Младићу, последњој двојици ухапшених хашких оптуженика.

Хаџић је ухапшен 20. јула ове године у Србији, након седам година, као последњи бегунац којег је тражио Хашки трибунал.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи