Читај ми!

Давинић ослобођен оптужби

Некадашњи министар одбране Првослав Давинић ослобођен оптужбе за злоупотребу положаја приликом доделе станова, закључио Апелациони суд.

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио некадашњег министра одбране СЦГ Првослава Давинића оптужби да је злоупотребом положаја омогућио доделу војног стана у закуп вицеадмиралу Михајлу Жарковићу 2005. године.

Портпаролка тог Суда Мирјана Пиљић рекла је да је истом пресудом, којом је потврђена одлука Вишег суда у Београду, оптужби за несавестан рад у служби правоснажно ослобођен и бивши начелник Стамбеног одсека Министарства одбране СЦГ Драган Ђини.

Према речима Пиљићеве, Апелациони суд је закључио да је Виши суд у Београду, ценећи чињенице и доказе правилно закључио да нема доказа да су Давинић и Ђини извршили кривична дела за која их теретило тужилаштво.

Ово је друга правоснажна ослобађајућа пресуда за Давинића, који има још два поступка пред београдским судовима, познатим у јавности као афере "Панцир" и "Сателит".

Некадашњи министар одбране СЦГ раније је правоснажно је ослобођен оптужби за незакониту доделу станова члановима свог тадашњег обезбеђења из јединице "Кобре".

Током суђења, утврђено је да је Врховни суд Србије у управном поступку потврдио законитост Давинићеве одлуке о додели стана вицеадмиралу Михајлу Жарковићу, а и ново Министарство одбране Србије Жарковићу је одобрило право на трајно коришћење стана, а потом и право да га откупи.

Давинићу и Ђинију судило се због оптужби да су злоупотребили службени положај, јер су несавесним радом омогућили Жарковићу да крајем 2005. добије стан у закуп на неодређено време, иако је већ имао троипособни стан.

Решење о додели стана Жарковићу на неодређено време издато је 10. октобра 2005. на меморандуму Генералштаба с потписом Давинића.

У Вишем суду Давинићу се још суди због сумње да је злоупотребио службени положај у вези набавке војне опреме од фирме "Миле Драгић" у Зрењанину, а пред Првим основним судом због сумње да је исто кривично дело починио и поводом закупа шпијунског сателита који је требало да надгледа административну линију са Косовом и Метохијом.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи